Allmänläkare Jenny Berggren vid Sfams kongress i Uppsala. Foto: Sfam

Motiveringen löd: » Årets lejon är en person som verkligen brinner för allmänmedicin och som har gjort stora insatser för Sfam och allmänmedicinen både under året som har gått och tidigare. Hon är kreativ och energisk, och har ett stort engagemang för rättvis och jämlik vård med extra fokus på gruppen utlandsfödda kvinnor. Detta engagemang visar sig bland annat i de medborgardialoger som hon tagit initiativ till, där hon pratar om olika aspekter på hälsa med invånarna i lokalsamhället. Hennes entusiasm har smittat av sig på kolleger som nu också har börjat engagera sig i detta viktiga jobb.

Hon har en förmåga att formulera alla sina sprudlande idéer i tydliga och enkla budskap både till kolleger och till allmänheten via debattartiklar och på sociala medier. Hon är också bra på att entusiasmera kolleger och studenter på vårdcentralen.

Hon tog initiativ till den tävling som SFAM ordnade där vi samlade in bidrag för att hylla allmänmedicinen och hon har skapat hashtaggen #tillsammansförallmänmedicin för att man enkelt ska kunna ta del av alla fina saker som finns med vår specialitet.

Och jag som ordförande har tydligt märkt av hennes fantastiska energi då jag fått många mail med bra idéer och inspel och jag försöker göra mitt bästa för att hjälpa till som bollplank.

Dessutom har hon varit en mycket uppskattad och sammanhållande ordförande för SFAM-Q. Och nu får vi förmånen att ha med denna fantastiska person i vår styrelse.«