Estelle Naumburg. Foto: Rikard Granlöv

De får priset för sitt samarbete med University of Medicine and Pharmacy i Ho Chi Minh-staden, Vietnam. Samarbetet innefattar bland annat besök på varandras universitet och digitala föreläsningar.

– Vi är både stolta och glada över priset. För oss har internationaliseringen inneburit ett lyft för alla på utbildningen i Umeå, säger Estelle Naumburg i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Motiveringen till priset är: »Lärarna inom pediatrik vid Umeå universitet har med sitt initiativ till utbildningssamarbete med University of Medicine and Pharmacy i Ho Chi Minh-staden, Vietnam, skapat en plattform för kunskapsutbyte och kulturell förståelse genom studentmobilitet, internationalisering på hemmaplan och lärarsamarbete. Deras arbete har stärkt pedagogiska färdigheter hos lärare vid båda universiteten, och ökat medvetenheten om hälso- och sjukvårdsmetoder i ett låginkomstland. Genom att utsätta studenter och lärare för nya normer och utmaningar har de bidragit till en global synvinkel som är avgörande i dagens värld, där hälsoutmaningar ofta sträcker sig över nationsgränser.«

Priset delas ut av de sju medicinska fakulteterna i Sverige till en enskild lärare eller ett arbetslag som bidragit till att öka internationaliseringen i utbildning och undervisning. Satsningen ska lyfta fram internationella dimensioner i utbildningen och fördjupa studenternas globala perspektiv.