Ivo-kritik efter dödsfall på kirurgen i Skellefteå

Ivo-kritik efter dödsfall på kirurgen i Skellefteå

Skellefteå lasarett får Ivo-kritik sedan en patient avled några dagar efter en galloperation. När dödsfallet inträffade var en AT-läkare ensam ansvarig på plats. Vården fördröjdes även av brister i larmkedjan, enligt tillsynsmyndigheten. (Dnr 3.4.1-33205/2020-15) (1 kommentar)

Sexbrottsdömd läkare arbetade utan legitimation

Sexbrottsdömd läkare arbetade utan legitimation

En läkare som tidigare dömts för sexuellt ofredande och därför fått sin legitimation återkallad har dömts för brott mot patientsäkerhetslagen för att ha arbetat som läkare utan att ha legitimation.

Patient dog i taxi – läkare anmäld till Ivo

Patient dog i taxi – läkare anmäld och avstängd

En läkare på en vårdcentral skickade en akut patient till sjukhus i taxi. Patienten avled och nu har läkaren anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Läkare åtalsanmäls efter att ha skrivit journal under tågresa

Läkare åtalsanmäls efter att ha skrivit journal under tågresa

En läkare som skrev journal under en tågresa har anmälts till åtal av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Läkaren är, enligt Ivos bedömning, skäligen misstänkt för brott mot tystnadsplikten. (3 kommentarer)

Dömd läkare kan bli av med legitimation

Dömd läkare riskerar att bli av med legitimationen

Inspektionen för vård om omsorg anser att en plastikkirurg verksam i Stockholmsområdet varit grovt oskicklig och att läkarens legitimation därför bör återkallas snarast. Det skriver Ivo i en begäran till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läkare kritiseras för fel vid cancerdiagnos

Ivo kritiserar felaktig cancerdiagnos

Läkaren borde ha tagit vävnadsprover från skelettet hos en patient för att fastställa diagnosen skelettmetastaser, enligt Inspektionen för vård och omsorg. Diagnosen var nämligen felaktig och innan det upptäcktes fick patienten både strålbehandling och cytostatika.

Ivo riktar kritik mot läkare för skada på tarm av urinkateter

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en sjukhusläkare för felaktigt utförande när en kvinna skulle få en urinkateter. Kvinnan fick en tarmskada som krävde akut bukkirurgi.

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde undersökts mer

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde utretts mer

Ivo är kritisk till handläggningen av en gravid kvinna som sökte vård för smärta högt upp i buken. Man borde varit ytterligare vaksam på preeklampsisymtom då kvinnan hade typ 1-diabetes och därmed var en riskpatient.

Ivo ger kritik för sen upptäckt av leukemi

Ivo-kritik för sen upptäckt av leukemi hos barn

Först efter tre månader, närmare 20 vårdkontakter och ett tiotal läkarbedömningar fick ett barn diagnosen akut lymfatisk leukemi. Ivo kritiserar verksamheterna för att inte ha tagit tillräcklig hänsyn till hela symtombilden. (1 kommentar)

Bristande kontakt vid vården av en hotfull patient får Ivo-kritik

Bristande kommunikation vid vård av hotfull patient

Information gick inte fram när en patient fördes från en beroendemottagning till akuten. Läkaren uppfattade därför inte allvaret i patientens tidigare agerande, som hade varit hotfullt mot närstående. Patienten skadade senare sitt barn. Ivo ger vårdgivaren kritik på flera punkter.

Läkare kritiseras för missad diabetes typ 1

Läkare kritiseras för missad diabetes

Flera gånger sökte en ung kvinna vård för hjärtklappning och kräkningar. Först när hon lades in på sjukhus med mycket högt blodsocker och akut njursvikt konstaterades diabetes typ 1. En läkare på närakuten kritiseras nu av Ivo, men även vårdgivaren får kritik. (2 kommentarer)

Ivo: Isolering vid misstänkt covid-19 strider mot lagen

Läkare kritiseras för isolering av misstänkt coronasmittad patient

Vid två tillfällen sattes patienter i isolering vid en rättspsykiatrisk avdelning när läkaren misstänkte att patienterna var smittade av sars-cov-2. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg. (4 kommentarer)

Läkare förlorar legitimation efter sexualbrott mot barn

Legitimation dras in för läkare dömd för sexualbrott mot barn

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar legitimationen för en läkare som dömts för bland annat våldtäkt mot barn. Gärningarna har begåtts utanför yrkesutövningen.

Annika Dahlqvist vill att hennes legitimation dras in

Annika Dahlqvist vill att hennes läkarlegitimation dras in

Inspektionen för vård och omsorg vill återkalla allmänläkaren Annika Dahlqvists legitimation. Annika Dahlqvist har därför själv ansökt om att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska dra in hennes legitimation. (4 kommentarer)

Region kritiseras för bristande vård av patient med blodförgiftning

Region kritiseras för bristande vård av patient med blodförgiftning

Region får kritik för bristfällig behandling av infektion i tarmen, brister som gjorde att patient avled på grund av blodförgiftning.

Ivo vill dra in legitimation för läkare dömd för barnsexbrott

Ivo vill dra in legitimation för läkare dömd för barnsexbrott

Inspektionen för vård och omsorg vill dra in legitimationen för en läkare som dömts till tre års fängelse för sexualbrott mot barn. Brotten har inte utförts i tjänsten. (1 kommentar)

Ivo granskar Södersjukhusets BB

Ivo granskar Södersjukhusets BB

Inspektionen för vård och omsorg har inlett en granskning av Södersjukhusets förlossningsverksamhet med anledning av flera anmälningar av allvarlig vårdskada kopplade till brist på förlossningsplatser och hög arbetsbelastning.

Läkare får kritik för att ha misstagit bröstcancer för mjölkstockning

Läkare får kritik för att ha misstagit bröstcancer för mjölkstockning

Läkare på en kvinnoklinik får kritik för bristande handläggning då han bedömde knöl och smärta i en patients bröst som mjölkstockning utan att säkerställa orsaken till symtomen.

Kritik för bristande vård vid hundbett

Kritik för bristande vård vid hundbett

Vårdcentral får kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att ha gett hundbiten patient fel antibiotika och för att ha varit för passiv i sin handläggning. (2 kommentarer)

Får kritik för felaktig MS-diagnos

Får kritik för felaktig MS-diagnos

Läkare får kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att felaktigt ha ställt diagnosen MS på bristfälligt underlag.

1 2 3 53