Under fjolåret kom det in 4 102 anmälningar till HSAN, en ökning med drygt 10 procent jämfört med året innan. Antalet anmälda personer var 6 177, varav 7,2 procent fick någon form av sanktion. Det framgår av nämndens årsberättelse.
Både bland de anmälda och de fällda dominerar läkarna. De svarar för över 70 procent av disciplinpåföljderna (265 av 362).
Disciplinpåföljderna, som är dels erinran och dels den strängare formen varning, skall vara preventiva såväl individuellt som allmänt.
De 265 disciplinpåföljderna för läkare i fjol är fyra färre än året innan. Det är första gången på flera år som siffran inte ökat. Tidigare skedde en stegvis årlig ökning från 209 år 2002 till 269 år 2005. Resterande disciplinpåföljder ålades 43 sjuksköterskor/barnmorskor, 35 tandläkare och 19 i gruppen övriga.
Behörighetsinskränkningarna delegitimering och prövotid är skyddsåtgärder som vidtas för att värna patientsäkerheten. I fjol miste 14 läkare sin legitimation medan 6 ålades prövotid. Dessutom begränsades förskrivningsrätten i 12 fall.


Vinner nästan alltid
Anmälan till Ansvarsnämnden får göras av patienter, som bara vinner i en mycket liten del av fallen, av Socialstyrelsen, som vinner för det mesta, samt av JO och JK.
Under 2006 gjorde Socialstyrelsen 68 anmälningar i behörighetsärenden och vann i 66 av dessa. Motsvarande siffror för disciplinärenden var 110 respektive 77. Många av dessa ärenden har sin upprinnelse i en anmälan från sjukvården till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.


Mildrades – och skärptes
Beslut i Ansvarsnämnden kan överklagas till länsrätten i Stockholms län, vars domar kan överklagas till Kammarrätten i Stockholm. För kammarrättens prövning krävs prövningstillstånd. Högsta instans är Regeringsrätten.
Under förra året ledde 739 överklaganden av Ansvarsnämndens beslut till domar i länsrätten. 50 av dessa medförde en ändring i sak; 43 fall mildrades, det vill säga ledde till friande utslag eller till att en varning ändrades till en erinran. Resten skärptes. n