Flickan kom till universitetssjukhuset den 21 juli. Hon hade skadat höger fot, som åkt in i ekrarna på den cykel hon färdades på. Vid undersökningen noterade barnkirurgen ett skrubbsår vid den laterala malleolen. Sedan såret tvättats och lagts om avtalade barnkirurgen om återbesök vid behov.


Två frakturer
Röntgen den 26 juli visade en odislokerad fibulafraktur och en dislokerad fraktur i distala tibia med vinkelfelställning.
Flickans mamma anmälde barnkirurgen. Dottern färdades på en cykels pakethållare när hennes fot plötsligt åkte in i bakhjulet och hon föll av cykeln. Dottern hade mycket ont och ville inte stödja på foten, som svullnade och blödde från tre sår. Sedan hon lindat foten uppsökte de sjukhuset där barnkirurgen ordinerade Alvedon och såromläggning.
Ansvarsnämnden läste flickans journal och tog in yttrande från barnkirurgen, som bestred att hon gjort fel. Hon berättade att mamman uppgett att flickan hade åkt på pakethållaren och fått höger fot mellan cykelekrarna. Mamman berättade inte att flickan ramlat av cykeln.


»Röntgen inte nödvändig«
Barnkirurgen konstaterade att flickan hade små skrubbsår på utsidan av fotleden, där hon naturligtvis ömmade, men det fanns ingen synlig svullnad. Utifrån dessa undersökningsfynd bedömde hon att röntgen inte var nödvändig.
Barnkirurgen avslutade med att säga till mamman att återkomma igen vid behov.
Föräldrarna återkom med flickan efter fem dagar. De sökte enligt journalen eftersom foten och fotleden hade blivit väldigt svullna. Flickan hade haft ont och inte kunnat gå på foten. Inte heller då fanns det någon tydlig palpationsömhet över underben, fotled eller framfot.
Barnkirurgen menade att en förklaring till att foten inte var svullen vid undersökningen den 21 juli kunde vara att flickan kom till akuten så snabbt efter olyckan och att foten därefter successivt svullnade.
Det var olyckligt att föräldrarna avvaktade fem dagar innan de återkom, men detta kunde hon inte lastas för, ansåg barnkirurgen.
Ansvarsnämnden konstaterar att flickan kom akut till sjukhuset sedan hon skadat höger fot och underben vid en cykelolycka. Barnkirurgen antecknade i journalen »höger fot har ett litet skrubbsår vid laterala malleolen«, men det saknades noteringar om övriga kliniska fynd, till exempel underbenets funktion.


Sådant trauma kan orsaka fraktur
Barnkirurgen har uppgett att hon inte uppfattat att flickan faktiskt fallit från cykeln. Det var likväl inte adekvat att begränsa undersökningen till inspektion och palpation av såret, eftersom skadan orsakats av ett roterande cykelhjul och ett sådant trauma kan orsaka en fraktur.
Barnkirurgen borde därför ha kompletterat sin undersökning med fullständigt status av underbenet, inkluderande indirekt smärta, distalstatus och instabilitet eller patologisk rörlighet. Eftersom detta inte gjordes måste undersökningen betraktas som summarisk och kan inte motivera beslutet att avstå från röntgenundersökning.
Barnkirurgen får en erinran. n