En 3-årig pojke hade, utan känt trauma, fått ont i vänster arm. Han kom akut till hälsocentralen. Allmänläkaren kunde inte hitta någon rörelseinskränkning eller smärta i handleden, armbågen eller axeln. Pojken fick åka hem med Alvedon.
Nästa dag konstaterades på en närakut att pojken hade en pigluxation i armbågen, som reponerades. Pojkens mor anmälde allmänläkaren.
Ansvarsnämnden tog in patientens journal och yttrande från läkaren.


»Ingen anledning att remittera barnet«
Denne uppgav att barnet kom vid 16-tiden med smärta i armen. Barnet hade inte trillat och hade ingen skadeanamnes. Modern uppgav inte att någon skulle ha dragit barnet, som inte varit på dagis den dagen, i armen.
Enligt både pojken och mamman hade han ont i handleden. Att pojken hade besvär från armbågen kom inte fram, trots att han hade undersökt hela armen omsorgsfullt, uppgav allmänläkaren. Han hänvisade till att deras närmaste röntgenklinik brukar stänga efter kl 16, varför det inte gick att ta en röntgen samma dag.
Eftersom barnet inte var så påverkat ansåg han inte att det fanns någon anledning att direkt remittera honom till barnsjukhuset, där det ofta är långa väntetider.
I stället bad han modern att de skulle komma tillbaka nästa morgon om pojken inte blivit bättre.
Ansvarsnämnden påpekade att pigluxation är en vanlig skada som uppstår när någon drar i armens längdriktning, till exempel när man drar upp ett barn från marken.
En allmänläkare måste känna till och kunna åtgärda en sådan skada. Om hon eller han inte vågar reponera måste patienten remitteras vidare. Här borde en noggrannare anamnes och undersökning ha lett allmänläkaren till rätt diagnos. Han får en erinran.


»Pigan drog hårt i barnets arm«
Pigluxation, en subluxation, har fått sitt namn av att den förr skylldes på att pigan dragit hårt i barnets arm (red:s anm).