Flickan hade en luftvägsinfektion och fick därför Ery-Max utskrivet. Läkemedlet gjorde henne illamående.
Hennes mor fick kontakt med doktorn, som ordinerade två suppositorier av Stemetil 25 mg. I journalen noterade doktorn att han pratat med modern. Sedan flickan fått Stemetil fick hon muskelkramper som krävde sjukhusvård.
Flickans mor anmälde doktorn (se längre ner i artikeln). Ansvarsnämnden läste flickans journal och ett yttrande från doktorn.


»Ett missförstånd«
Denne hävdade att flickan fick Stemetil på grund av ett missförstånd då hon representerades av en vuxen.
Ansvarsnämnden konstaterar att flickan blev intoxikerad av Stemetil vilket kan ge både kramper och extrapyramidala biverkningar, framför allt hos barn. Det framgår också klart av Fass att Stemetil inte ska ges till barn. Flickan fick dessutom en vuxendos för svårare fall av illamående.
Av en journalanteckning doktorn gjorde vid telefonsamtalet framgår att han förstått vem som var patienten.
I stället för att ordinera läkemedlet Stemetil mot de biverkningar flickan fått, hade det varit lämpligt att doktorn i första hand ifrågasatt om hon överhuvudtaget behövde antibiotika eller inte. Han får en varning.


Besvikelse och ilska
Väldigt ofta innehåller patienters anmälningar mot läkare besvikelse, ilska och frustration över felbehandling och nonchalans. Vi berättar i stort sett aldrig om det utan inriktar oss på att återge medicinska, och juridiska, aspekter på fallen.
Inte heller brukar vi mer utförligt återge vad patienterna går igenom på grund av felbehandlingar. Vi brukar nöja oss med att konstatera att felbehandlingen ledde till att patienten till exempel, som i det här fallet, måste vårdas på sjukhus. Bakom formuleringen döljer sig ofta en stor dramatik med mycket oro och lidande för patienten och de anhöriga.
Detta speglas också tydligt i den 12-åriga flickans fall, trots att modern i sin anmälan var mycket saklig.
Hon berättade att dottern åt penicillinet Ery-Max mot lunginflammation, en kur som började torsdagen den 4 januari 2007. Dottern blev väldigt illamående av denna medicin. När hon kräkts fyra gånger ringde modern på lördagen till sjukvårdsupplysningen, som ordnade en telefontid med doktorn.


Tänkte först byta penicillinsort
Denne tänkte först byta penicillinsort men beslutade sig för att ge medicin mot illamåendet i stället. Modern åkte dit och hämtade medicinen, som hon fick direkt i handen utan förpackning. Det var två stolpiller Stemetil 25 mg. Hon ifrågasatte om dottern kunde ta medicinen eftersom hon har haft en skelettsjukdom sedan år 2002. Sjukdomen behandlas med Brufen, Losec och järnmedicin. Det skulle dock inte vara några problem.


Vårdades på intensiven
Sedan dottern tagit det andra stolpillret började hon krampa så smått. Efter en halvtimme insåg modern allvaret och ringde 112. Hon råddes att åka in till sjukhus med dottern på en gång. Om dottern blev sämre skulle de möta upp med ambulans.
Väl på akuten fick dottern svår kramp och muskelsammandragningar. Eftersom personalen på akuten inte visste vilken medicin hon fått vågade de inte börja med behandling. Medan de försökte få fram ett besked om medicinen gavs till slut Stesolid.
Dotterns nacke röntgades och hon blev sedan inlagd på intensiven där de beslutade att ge motgift.


Inlagd tre dygn
Kramperna släppte och dottern fick ligga fullt övervakad på intensiven en natt, därefter skickades hon och mamman hem. De hann vara hemma i en och en halv timme innan dottern blev sämre igen. Hon tvingades åka in igen och blev kvar för vård i tre dagar.
I Fass står det att barn inte ska behandlas med Stemetil och en vuxendos till ett barn som väger 30 kg ska absolut inte ges.
Det är ytterst oansvarigt att behandla en liten tjej med denna medicin utan att läsa Fass ordentligt, kritiserade mamman.