Den 81-årige mannen vårdades mellan den 30 augusti och den 6 september på lasarett under diagnosen erysipelas och hjärtsvikt. Han är multisjuk och har bland annat gikt. I hans journal fanns en notering om att han var överkänslig mot allopurinol, som sattes in på grund av gikten.
Kraftig reaktion
Efter utskrivning från sjukhuset fick patienten en kraftig överkänslighetsreaktion, som ledde till återinläggning på sjukhuset.
Patienten anmälde läkaren som förskrev ett läkemedel han inte tål. Han berättade att han för nio år sedan fick fel medicin, vilket konstaterades på en infektionsklinik. Och nu fick han fel medicin igen.
När han återvände till lasarettet såg läkaren att han nu hade fått ett liknande preparat som han hade fått för nio år sedan. Detta framgick i hans journal.
Ansvarsnämnden tog in patientens journal och yttrande av överläkaren och underläkaren.
Överläkaren berättade att patienten vårdades på grund av svullnad i båda underbenen. Först var det en rejäl svullnad i vänster fot, vilken gått tillbaka något. De senaste dagarna hade även höger fot blivit tilltagande svullen. Patienten hade under vårdtiden sviktsymtom samt tecken på någon form av infektion med CRP-stegring. Han hade besvär från fötterna samt även från höger knä, dessutom ett högt uratvärde på 724.
Kliniskt sett var det svårt att utesluta giktinslag i patientens sjukdomsbild. Han ordinerades av den anledningen Allopurinol 100 mg en gång dagligen.
Inga omedelbara reaktioner
Patienten hade vid ett tidigare vårdtillfälle fått Zyloric (också med substansen allopurinol; red:s anm) och då reagerat med urtikaria och rinokonjunktivitbesvär. Tyvärr beaktade de inte detta då de gjorde behandlingsförsöket med Allopurinol, tillstod överläkaren. Samtidigt fick patienten Vibramycin för sina luftvägssymtom.
Allopurinol sattes in på ronden den 5 september och patienten skrevs ut nästa dag. Några omedelbara reaktioner på något av de nyinsatta preparaten fick patienten inte.
Att Allopurinol sattes in är dokumenterat i en daganteckning av underläkaren. Överläkaren var osäker på om hon själv var med på ronden.
Patienten skrevs ut den 6 september. Slutanteckningen dikterades av underläkaren men hann inte skrivas ut innan patienten kom in på nytt.
Patienten lades in igen den 8 september efter att ha fått en urtikariell reaktion. Han hade också känt sig allmänt sämre men var helt opåverkad vid inläggningen och återhämtade sig snabbt. Möjligen tolkas det hela som en läkemedelsreaktion, där Vibramycin alternativt Allopurinol kan ha bidragit till tillståndet, menade överläkaren.
Olyckligtvis hade de inte noterat att det i journalen fanns en notis om tidigare urtikariell reaktion på Zyloric. Bytet till generika medförde att patienten inte kände igen medicinen.
Slutanteckningen skrevs inte ut förrän patienten kom in igen, varför det inte var möjligt att korrigera medicinen i samband med signeringen av slutanteckningen.
Tilläggas bör att den varningstext som fanns i journalen enbart angav urtikaria och rinokonjunktivit – således inga allvarliga reaktioner av preparatet, framhöll överläkaren.
Underläkaren berättade att patienten blev inlagd på grund av hjärtsvikt. Han hade även ont i höger knä och ett tämligen högt uratvärde på ca 700, som tydde på kristallartrit. Han blev därför den 5 september ordinerad Allopurinol 100 mg en gång dagligen av överläkaren.
Ingen kontroll gjordes
Om någon kontroll gjordes av journalen om en eventuell överkänslighet mot allopurinol kom han inte ihåg. Han skrev ut patienten den 6 september med tydliga anvisningar av överläkaren angående fortsatt medicinering.
Någon kontroll av ordinationerna gjorde underläkaren inte inför utskrivningen. De måste lita på att sådant är gjort under vårdtiden, ansåg han.
Det var förstås olyckligt att patienten ordinerades allopurinol trots att det fanns en anteckning i journalen om överkänslighet. Patienten blev enligt journalen sedan inlagd på medicinkliniken igen och hade utslag och klåda som kunde tänkas hänga samman med en överkänslighetsreaktion.
Underläkaren tyckte inte att han hade det huvudsakliga ansvaret för att det gick fel. Han ansåg dock att det inträffade var olyckligt, särskilt som han hade möjlighet att förhindra det.
Båda läkarna fälls
Ansvarsnämnden konstaterar att patienten fick allopurinol utskrivet trots att det av hans journal framgick att han är överkänslig mot substansen. Det fanns inte någon anteckning om överkänslighet mot Vibramyacin.
Ordinationen av Allopurinol gjordes av överläkaren. Varken hon eller underläkaren, som skrev ut patienten, uppmärksammade varningstexten i patientjournalen. För detta kan ingen av dem undgå ansvarsgrundande kritik. De får en erinran var.
Läs även
Kvinna utsattes för livsfara – fick läkemedel hon är överkänslig mot. Varningstext i journal och hälsodeklaration räckte inte