Den 45-åriga kvinnan kom till sin gynekolog i mitten av januari på grund av utebliven menstruation sedan åtta månader och tilltagande bukomfång. Vid undersökning bedömdes bukomfånget som enormt, medan en vaginal ultraljudsundersökning visade en liten livmoder med tunn slemhinna. Äggstockarna kunde inte bedömas.
Patienten remitterades för röntgenundersökning av hjärta och lungor samt buköversikt.


Opererades efter fem månader
I röntgensvaret rekommenderades vidare undersökning av buken med ultraljud eller datortomografi.
Patienten opererades fem månader senare, den 13 juni, för en 30 cm stor godartad cysta utgången från höger äggstock.
Patienten anmälde gynekologen för att inte ha beslutat om datortomografiundersökning och för att inte ha upptäckt cystan i hennes mage.
Ansvarsnämnden tog in patientens journal och ett yttrande av gynekologen.
Hon berättade att patienten sökte för två problem, utebliven mens sedan åtta månader, svettningar och klimakteriebesvär samt att magen hade blivit större.
Vid en gynekologisk undersökning konstaterades att magen var stor. Vaginalt ultraljud på mottagningen visade en normalstor livmoder med tunn slemhinna. Något annat kunde inte bedömas.


Rekommenderade DT buk
För att lindra klimakteriebesvären förskrev hon hormoner, Femasekvens. Med anledning av att patienten tyckte att magen blivit större beställdes en buköversikt.
Då utfördes även en röntgen av hjärta och lungor. Röntgenläkaren kunde inte se någon malignitet men rekommenderade DT buk eller ultraljud.
Patienten hade enligt journalen inte kommit till mottagningen för ett återbesök så att vidare utredning kunnat göras.


Det åligger patienten …
Det åligger patienten själv att beställa tid om hon inte söker på något annat ställe. De kallar patienter enbart för återbesök och tar kontakt när något svar från en undersökning visar tecken på malignitet. Frågan var, hävdade gynekologen, varför patienten inte återkom.
Ansvarsnämnden konstaterar att patienten vid besöket i januari uppgav att hennes menstruation hade uteblivit i åtta månader, vilket gynekologen borde ha utrett närmare i stället för att endast ordinera hormontabletter utan adekvat uppföljning.
Patienten hade även fått ett ökat bukomfång, vilket endast ledde till att gynekologen gjorde en vaginal ultraljudsundersökning. Det är dock väl känt att detta inte är en tillräcklig undersökning avseende sjuklighet i äggstockar, särskilt som dessa inte kunde bedömas vid undersökningen.
Den utförda buköversikten bidrog knappast till utredningen.


Utförde ingen palpation
Även den kliniska undersökningen var bristfällig eftersom varken buk- eller ändtarmspalpation utfördes.
Röntgenläkaren uppmanade i sitt svar till vidare undersökning med datortomografi. En sådan undersökning hade med stor sannolikhet visat en stor cysta, varför gynekologen genom att inte följa röntgenläkarens råd fördröjde rätt diagnos med omkring fem månader.
Gynekologen får en erinran.