Pojken sökte kl 14.30 den 16 augusti 2007 tillsammans med sin far akut på vårdcentralen. På morgonen samma dag hade han vaknat med kräkningar, illamående och svullnad i vänstra delen av pungen.
Distriktsläkaren konstaterade att vänster testikel var mycket palpationsöm men att det inte förelåg något hydrocele. Laboratorieprov var normala. Under bedömning/åtgärd skrev han i journalen bland annat följande:
»Pat skall följas upp med P-glukosprover. Beträffande testikelsmärta remitteras pat akut för ultraljud då testistorsion ej kan uteslutas. Då nedre buksmärta saknas och pat inte har spontan smärta, svaga hållpunkter för testikeltorsion.«
Han skrev en akut remiss till ett närsjukhus för ultraljudsundersökning. På remissen, daterad den 16 augusti, står under önskade undersökningar: »2007-08-17 Vänster ultraljud testiklar«.
Pojkens far har uppgett att distriktsläkaren uppmanade dem att infinna sig för ultraljudsundersökning efter kl 8–9 nästa morgon. Distriktsläkaren har uppgett att de uppmanades att gå direkt till röntgenavdelningen.
Den 20 augusti skickades från närsjukhuset en kallelse till ultraljudsundersökning den 30 augusti.


Testikeln nekrotisk
Pojken sökte den 18 augusti ett barnsjukhus där man konstaterade testistorsion. Han opererades omgående. Vänster testikel var nekrotisk och togs bort. Pojkens far anmälde distriktsläkaren, som bestred att han gjort fel.
Pojken hade vaknat på morgonen med smärta i pungen. Under dagen hade han känt sig illamående, och han hade kräkts vid ett tillfälle. Vid läkarbesöket negerade han pågående värk men angav smärta vid palpation av vänster testikel. Pungen var lätt svullen, berättade distriktsläkaren.
Testistorsion kunde inte uteslutas varför pojken remitterades till närsjukhuset för en akut ultraljudsundersökning av pungen. Han hade uppmanat fadern att åka dit med sonen på en gång.
Konsultationen avslutades med en elektronisk remiss klockan kl 15.13 med begäran av en akut ultraljudsundersökning, uppgav distriktsläkaren.
Då han inte fick något svar från närsjukhuset antog han att pojken hade remitterats vidare till sjukhus.
Han hävdade att han var helt införstådd med att vid smärta i pungen hos pojkar måste testistorsion uteslutas. Det var därför pojken remitterades skyndsamt till en ultraljudsundersökning för att kunna ta ställning till fortsatt handläggning.


Så snabbt som möjligt
Ansvarsnämnden påpekar att testistorsion, vanligast i åldern 8–20 år, ger svåra smärtor och kan leda till att blodtillförseln till testikeln upphör.
Uppgiften att ställa eller utesluta diagnosen testistorsion kan vara mycket svår genom bara en klinisk undersökning, och ofta krävs en operation akut för att kunna ställa korrekt diagnos. En sådan exploration måste ske så snabbt som möjligt.
Distriktsläkaren ansåg vid besöket den 16 augusti att testistorsion inte kunde uteslutas och skrev remiss till ultraljudsundersökning.
Att vid misstanke om testistorsion skriva en remiss till ultraljudsundersökning är fel, oavsett när det är avsett att undersökningen ska genomföras.
En ultraljudsundersökning hade, även om den utförts akut den 16 augusti, fördröjt den nödvändiga operationen med timmar och därmed försämrat prognosen. Distriktsläkaren borde remitterat pojken direkt till sjukhus på misstanken om testistorsion för att möjliggöra operation utan fördröjning. Han varnas.