En 26-årig kvinna sökte gynekologen för att hennes menstruation uteblivit i sju veckor. Hon ville bli gravid men hennes senaste graviditetstest hade varit negativt. En undersökning med ultraljud visade en slemhinnetjocklek på 6 mm. Patienten ordinerades Provera för att framkalla en blödning.
Den 13 november återkom hon till gynekologen. Hon hade då tagit Provera i nio dagar. Ett graviditetstest var positivt och en ultraljudsundersökning visade en hinnsäck på 8 mm.
Kan orsaka fosterskador
Gynekologen informerade patienten om att Provera betecknas som kategori D vid graviditet, dvs kan orsaka fosterskador.
Patienten genomgick efter detta en abort. Hon anmälde gynekologen, som bestred att hon gjort fel.
Patienten sökte henne första gången den 31 oktober 2007 då hon inte hade fått menstruation sedan den 17 augusti. Hon hade försökt bli gravid sedan i maj. Enligt patienten hade hon tagit flera graviditetstest, det sista den 26 oktober. Alla var negativa.
Gynekologen ansåg inte då att det behövde tas ett graviditetstest till. Patienten ville absolut ha mens för hon försökte bli gravid.
Ultraljud visade ett endometrium på 6 mm tjocklek. Hon fick tablett Provera 10 mg dagligen i 10 dagar. Patienten återkom den 13 november efter nio dagar med Provera och hade tagit ett graviditetstest som var positivt.
Vid undersökningen såg man en hinnsäck som var 8 mm. Inga fosterdelar var ännu synliga.
Patienten undrade över Proveras effekter. Gynekologen berättade att hon inte trodde att det skulle vara något problem med att behålla graviditeten. Enligt Fass är Provera klassat som kategori D och då fick patienten information angående vad som stod i detta kapitel, som hon själv kunde ha läst om på Fass hemsida.
På grund av detta hänvisade gynekologen patienten till överläkare på mödravården för samtal, information och råd. Hon hade absolut inte gett patienten rådet att göra abort.
Ansvarsnämnden poängterar att vid utebliven menstruation hos en fertil kvinna som dessutom önskar bli gravid bör alltid graviditetstest tas, eventuellt också S-hCG. Detta bör göras även om kvinnan uppger att hon redan gjort ett graviditetstest, vilket patienten gjort sju dagar tidigare. Beslutet att avbryta graviditeten var dock hennes eget.
Gynekologen får en erinran.