Varför startar ni en kampanj om patientsäkerhet just nu?
– Som det ser ut i vården är det verkligen dags. Patientsäkerhet är en av vårdens viktigaste frågor, och det är ett ämne som förenar både fackliga och professionella frågor – arbetsmiljö är ett exempel på det.
– Hittills har läkarkåren hörts för lite i patientsäkerhetsfrågor. Vi behöver ta initiativ och peka på vad som behövs för att trygga en god och säker vård.
Betyder det att det finns stora brister i patientsäkerheten i dag?
– Ja.
Hur kommer de enskilda medlemmarna att märka av kampanjen?
– Vi vill på olika sätt inspirera medlemmarna att bli aktiva, både med stöd från central nivå och genom initiativ från lokalföreningarna och yrkesföreningarna. För den enskilde läkaren kan det bland annat handla om att hitta möjligheter till dialog i gruppen av kollegor, eller att gå till sin chef och diskutera patientsäkerhet. För de fackligt aktiva handlar det också om att fokusera på patientsäkerhet i MBL och samverkan.
– Nu öppnar vi också en särskild webbportal för patientsäkerhet. Där ska finnas mycket material, och även utrymme för debatt om patientsäkerhetsfrågor. Vi inbjuder medlemmarna att berätta vad de själva tycker.
Just nu pågår den statliga Patientsäkerhetsutredningen, som ska lämna sitt förslag före årsskiftet. Har kampanjen något samband med detta?
– Nej, något direkt samband finns inte. Men att utredningen har tillsatts är också ett uttryck för att patientsäkerhet är en viktig fråga, som många aktörer håller på med nu.
Vilka patientsäkerhetsfrågor vill Läkarförbundet i första hand driva?
– I våras gjorde vi en enkät om det bland våra medlemmar. Där framkom att kompetens, tid och personalresurser är centrala. Läkarna anser att kompetensen redan i dag är hög, men det råder en skriande brist på tid och personalresurser. För att trygga patientsäkerheten krävs det mer tid med patienterna och mer tid för kompetensutveckling.
– Andra viktiga områden är att få till stånd fungerande IT-system och rutiner, och bra system för att analysera och rapportera avvikelser.
Vilken patientsäkerhetsfråga tycker du själv är viktigast?
– Att patientsäkerheten blir en angelägenhet för alla som håller på med sjukvård. Det behövs både hög medvetenhet och tillräckliga resurser.



»För att trygga patientsäkerheten krävs det mer tid med patienterna och mer tid för kompetensutveckling«, säger Christina Berntsson, ordförande för Läkarförbundets kampanj.