Trots att patienten tidigare opererats för bröstcancer bedömde läkaren att vårtorna i och omkring operationsärret var svamp. En senare undersökning visade att det var fråga om cancermetastaser och att de fanns även i såväl lungor som skelett. (HSAN 1855/08)
Patienten sökte vårdcentralen i december 2007 för vårtliknande utslag i höger armhåla. Åtta år tidigare hade patienten opererats för bröstcancer med lymfkörtelmetastaser på höger sida. Patienten var nu orolig för att vårtorna i och runt operationsärret kunde vara cancermetastaser. Läkaren på vårdcentralen bedömde att det rörde sig om en svampinfektion och ordinerade Daktacort.
Två månader senare sökte patienten vårdcentralen igen, denna gång för att han kände sig kraftlös och inte orkade träna på den nivå han var van vid. Patienten fick träffa en annan läkare och passade då på att åter fråga om hudförändringarna i armhålan. Dessa hade inte blivit bättre av behandlingen utan tvärtom spritt sig alltmer över överkroppen. Nu beslutades om fortsatt utredning och det visade sig att hudförändringarna var cancermetastaser, något som sedan även upptäcktes i lungor och skelett.
Patienten anmälde den första läkaren till Ansvarsnämnden för fel i vården. Patienten anser att han förlorat värdefull behandlingstid genom läkarens felbedömning i december 2007. Han är också besviken över det lättvindiga bemötande han fick av den första läkaren och menar att det kan få menlig inverkan på hans hälsa.
Läkaren beklagar i sitt yttrande att han inte misstänkte bröstcancermetastaser men anger att hudförändringarna liknade svampinfektion i armhålan. Läkaren undersökte vid besöket lymfkörtlarna i armhålan. Det fanns enligt läkaren inga knutar eller förhårdnader i huden eller armhålan, patienten var friskförklarad från sin cancer och hade slutat medicinera mot den. Läkaren ordinerade salva mot svampinfektion och uppger att han bad patienten komma tillbaka om han inte blev bra; det sistnämnda noterades dock av tidsbrist inte i journalen. Läkaren hänvisar också till den korta tid han hade på sig under besöket och menar att det var ett svårt fall att diagnostisera.
Ansvarsnämnden bedömer å sin sida att det är osannolikt att knottror i och runt operationsärret skulle kunna likna en svampinfektion. Nämnden anser att läkaren borde ha utfört en cytologisk undersökning av de oklara hudförändringarna och beslutat om uppföljning av hudutslagen med anledning av patientens oro. Trots att det rörde sig om ett kort akutbesök, att diagnostik av hudmetastaser är svårt samt att fördröjningen sannolikt inte haft avgörande betydelse för sjukdomsförloppet kan läkarens fel anses som varken ringa eller ursäktligt. Läkaren får en erinran.