Även om patienten inte upplyste om att han behandlades med Waran så borde läkaren ha uppmärksammat att det fanns med på patientens läkemedelslista och inte skrivit ut erytromycin. (HSAN 0387/08)

En ung man sökte vårdcentralen för att få hjälp med en förkylning och en svullen kind. Patienten har ett medfött hjärtfel och behandlades med Waran (warfarin). Läkaren skrev ut erytromycin 500 milligram två gånger dagligen i tio dagar.
Efter behandlingen blev patienten trött och fick magsmärtor och drygt två veckor efter besöket på vårdcentralen uppsökte patienten sjukhusets akutmottagning. Där konstaterades att PK (INR) låg på 9,0. Sjukhusläkaren misstänkte att behandlingen med erytromycin låg bakom förhöjningen av PK-värdet. K-vitamin sattes in och Waran sattes ut under ett par dagar tills värdena normaliserades.

Patientens mor har anmält läkaren på vårdcentralen till Ansvarsnämnden för felaktig medicinering. Enligt anmälaren uppgav patienten vid besöket på vårdcentralen att han behandlades med Waran.
Läkaren på vårdcentralen bestrider att han handlat felaktigt. Enligt honom har patienten inte informerat om att han behandlades med Waran trots att han blev tillfrågad om sjukdomar och pågående läkemedelsbehandlingar. Dessutom framgick det inte på »första sidan i vårdcentralens datasystem« att patienten fick Waran.
Läkaren skriver också i sitt yttrande att ett PK (INR) på 9 inte anses utgöra någon stor hälsofara och att patientens och moderns oro för att han skulle dö var överdriven och onödig. Den trötthet som patienten kände kan, enligt läkaren, förklaras utifrån att bakterieinfektion ger trötthet under antibiotikabehandling.
Ansvarsnämnden skriver att erytromycin är en stark hämmare av Waranmetabolismen, något som innebär överhängande risk för överbehandling och blödning.

Nämnden väljer att tro på att läkaren frågat patienten om tidigare sjukdomar och aktuella läkemedel men påpekar att Waranmedicineringen fanns med på den läkemedelslista som läkaren måste haft tillgång till vid förskrivningen av erytromycin. Detta borde läkaren ha uppmärksammat, och han tilldelas därför en erinran.