–Vi tycker att det är så stora brister i utredningen att den inte på något sätt kan ligga till grund för lagstiftning, säger Aud Sjökvist, generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).
När många andra remissinstanser berömmer utredningen för att vara grundlig och välskriven uttrycker HSAN sin besvikelse. På en sida räknar HSAN upp de utredningsförslag som nämnden tillstyrker. Därefter kommer kritiken. Mot att disciplinansvaret föreslås avskaffas, mot att Socialstyrelsens beslut inte kommer att bli möjliga att överklaga, mot att utredningarna kommer att vara belagda med sekretess, mot att hela patientsäkerhetsutredningen saknar patientperspektiv. Men Aud Sjökvist förnekar att det skulle vara ett försvarstal för HSAN.
– Det här är ingen partsinlaga. Vi har försökt vara väldigt objektiva, precis som när man argumenterar i en domstol. Syftet är inte i första hand att HSAN ska vara kvar, men uppgiften måste finnas kvar så att allmänheten kan ha förtroende för vården.
HSAN pekar i sitt remissvar också på att personalens förtroende för systemet riskerar att gå förlorat om man inte har möjlighet att bemöta kritik från Socialstyrelsen och försvara sig.
HSAN och Aud Sjökvist håller dock med om utredningens huvudtanke, att systemtänkande måste genomsyra utredningar om avvikelser och negativa händelser i vården.
– Det är självklart att man måste ha en systemsyn. Jag trodde att man hade kommit mycket längre, det är förfärande att vården ligger så långt efter. Men en systemsyn utesluter inte att man tittar på vårdpersonalen, precis som man i trafiken tittar på den enskilda trafikanten.
– Varför ska man ta bort ansvaret just för den här gruppen? Alla anställda är underkastade någon form av disciplinansvar, säger Aud Sjökvist.
»En följd av att slopa disciplinansvaret på hälso- och sjukvårdsområdet är bl a att samhället i vissa fall kommer att få ta till straffrättsliga sanktioner. Även den patient som är missnöjd med vården måste gå denna väg«, skriver HSAN och påpekar att utredaren borde undersökt detta närmare.
Aud Sjökvist säger att hon läst betänkandet med juristögon.
– Den som kan juridiken förstår vad vi pekar på. Jag har pratat med departementet, för jag vill vara säker på att de också förstår.
Aud Sjökvist hoppas att HSANs digra remissvar ska innebära att de folkvalda vet vad de gör när de så småningom fattar beslut i frågan.
– Ingen ska komma efteråt och säga »varför var det ingen som sa något!«

Läs mer:

HSANs remissvar på patientsäkerhetsutredningens betänkande på <http://www.hsan.se>