I höstas skulle en då 86-årig kvinna skrivas in i landstingets palliativa team efter att en längre tid vårdats av de anhöriga i hemmet med hemsjukvården inkopplad.
Den sedan flera år dementa kvinnan hade då blivit allt sämre, med alltmer begränsad funktionsförmåga. Hon var i stort sett okontaktbar. Efter ett par läkarbedömningar vid vårdcentralen tidigare under hösten ansågs hon vara redo för vård i livets slutskede.
Förutom insulin stod hon på fenytoin 100 mg x 3 sedan ganska många år. I samband med att det palliativa teamet tog över behandlingsansvaret gjordes en mätning av plasmakoncentrationen av fenytoin, något som inte gjorts på åtta år. Koncentrationen var mycket hög, 208 mikromol/liter blod. Enligt Fass ligger den terapeutiska nivån på 40–80 mikromol/liter.
När de höga nivåerna av fenytoin upptäcktes sattes läkemedlet ut, och kvinnan började kommunicera redigt. Hon klarade också att inta både mat och dryck.
– Vi blev förfärade, säger verksamhetschefen för vårdcentralen.
– Det här får inte hända, fortsätter hon.
Receptet på fenytoin förnyades årligen vid besök på vårdcentralen. I övrigt besökte kvinnan, enligt verksamhetschefen, inte vårdcentralen särskilt ofta med tanke på hennes tillstånd. Men vid varje besök träffade hon en ny läkare.
– Hyrläkarsystemet är nog en bakomliggande orsak till det som hänt, säger verksamhetschefen.
Vårdcentralen har ansvar för nio geografiska områden, och det område som den gamla kvinnan bodde i bemannades av enbart stafettläkare och vikarier i många år.
Men verksamhetschefen säger också att kvinnans demensliknande tillstånd kan ha varit extra svårbedömt eftersom hon inte talade svenska.
På vårdcentralen har man nu anmält händelsen enligt lex Maria till Socialstyrelsen. Man har också gått igenom och förändrat rutinerna, bland annat så att det ska finnas markeringar i journalen för patienter som behandlas med läkemedel som innehåller fenytoin, men också valproinsyra, som orsakade ett likande fall som Läkartidningen tidigare berättat om (se Läkartidningen 12/2009, sidan 866) samt (Läkartidningen 12/2009, sidan 863). Varje år ska man inför årsbokslutet följa upp huruvida plasmakoncentrationsbestämningar har gjorts för dessa. Vårdcentralens ledning har också gått igenom de sammanlagt tio patienter som behandlas med fenytoin eller valproinsyra, utan att hitta några fler fall av anmärkningsvärda biverkningar.
Stafettläkarsituationen har löst sig på den aktuella vårdcentralen, och till hösten kommer alla nio områdena att vara bemannade med fasta läkare.

Verksamhetschefen vid vårdcentralen meddelar att kvinnan dött under våren, dock inte med anledning av läkemedelsbiverkningar.