Läkare och barnmorskor ska kunna sitta på sin arbetsplats och via ett nätbaserat utbildningsprogram med verklighetstrogna fall öva sig i att handlägga och tolka CTG-kurvor. Programmet avslutas med ett prov.

Under SFOG-veckan, som just nu pågår i Norrköping, introduceras ett elektroniskt och interaktivt läromedel för CTG-tolkning. Förhoppningen är att förlossningsklinikerna ska använda utbildningsprogrammets avslutande kunskapskontroll som ett slags körkort för medarbetarna med ökad precision i CTG-tolkning.
– Vi är oerhört stolta att kunna tillhandahålla en sådan förbättring till klinikerna!
Det säger Ulf Högberg, ordförande i SFOG (Svensk förening för obstetrik och gynekologi) som i samarbete med Svenska Barnmorskeförbundet, Barnläkarföreningens neonatalsektion och Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (LÖF) ligger bakom utbildningsprogrammet. Programmet har tagits fram av en expertgrupp med två obstetriker och två barnmorskor, samt granskats av ytterligare sakkunniga.

I Sverige får fyra barn av 10 000 födda i fullgången tid en CP-skada. Var fjärde bedöms bero på en felbehandling under förlossningen. Enligt en svensk studie var brister i fosterövervakningen den absolut vanligaste orsaken till felbehandlingen; 98 procent av 177 identifierade fall av svår asfyxi antogs bero på felbehandling vid förlossningen. Andra orsaker var försummelse av tecken på syrebrist (71 procent) och felbehandling i anslutning till förlossningen (52 procent), se LT nr 4/2008.
Ulf Högberg säger att sedan CTG-övervakning vid förlossningar infördes i Sverige på 1970-talet så utgör den det främsta instrumentet för fosterövervakning.
– Men det fordras väldigt mycket träning och kontinuerlig kompetensutveckling för att kunna använda metoden korrekt, säger Ulf Högberg och fortsätter:
– All diagnostik som inte handlar om precis sifferbedömning utan om grafisk beskrivning av ett förlopp är svår och medger stort utrymme för subjektiva värderingar.

Den största fördelen med det nya utbildningsprogrammet är enligt Ulf Högberg att det ska kunna användas nära det vardagliga arbetet.
– Det är jättebra att åka på kurs, men allt som kan användas direkt i verksamheten är ännu bättre.
Alla landets förlossningskliniker får tillgång till utbildningsprogrammet via Internet, och de enskilda medarbetarna får inloggningskoder. Programmet innehåller en undervisningsdel, en träningsdel och avslutningsvis en kunskapskontroll med fem fall.

Förhoppningen är att förlossningsläkare och barnmorskor ska bli bättre på att tolka CTG-kurvor och vid behov vidta kompletterande åtgärder som skalpblodprov eller att avsluta förlossningen om tecken på hotande fosterasfyxi föreligger.
– Det är ju inte meningen att man ska införa sanktioner för dem som inte klarar kunskapskontrollen, utan tanken är att man ska träna i programmen tills man klarar det avslutande provet, säger Ulf Högberg, som själv ännu inte gjort provet, men snart ska!
*
Programmet finansieras av LÖF och är gratis att använda för landets alla förlossningskliniker.

Läs även Lena Marions reflexion:

Förlossningsvården kan bli säkrare