En kvinna som var gravid i vecka 28 + 6 sökte sjukhuset på grund av smärtor nere till höger i buken. En överläkare undersökte patienten och misstänkte blindtarmsinflammation. Överläkaren beslöt att operera. Vid operationen fann man en rodnad struktur som avlägsnades. Efter operationen normaliserade patientens infektionsvärden, och hon kände sig bättre. Laboratorieundersökningen visade dock att det var en äggledare som opererats bort.

Patienten har anmält överläkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felbehandling. Hon uttrycker också besvikelse över att överläkaren inte visat mer intresse för ärendet och att hon inte blivit kallad till något återbesök. Överläkaren skriver i sitt yttrande att blindtarmsinflammation är en fruktad och svår­diagnostiserad åkomma under graviditet. Infektionsparametrarna i det aktuella fallet var förhöjda och symtomen tilltog, varför överläkaren tillsammans med bak­jouren kom överens om att man inte vågade vänta utan genomförde en operation.

Enligt överläkarens yttrande assisterades hon under operationen också av bak­jouren eftersom en blindtarmsoperation är svår att utföra i graviditetsvecka 28. I buken identifierades en »ilsket rodnad struktur som var lätt svullen och stel«. Strukturen uppfattades av operatörerna som den inflammerade blindtarmen och avlägsnades. Överläkaren skriver att hon blev bestört när patologen några dagar senare meddelade att det var en äggledare med tecken på strangulation som opererats bort. När överläkaren meddelat patienten om vad som inträffat fick hon intrycket att patienten inte ville ha mer kontakt eftersom hon tappat förtroendet för överläkaren. HSAN skriver i sin bedömning att patienten åsamkats kroppsskada då hennes hög­ra äggledare opererats bort. Enligt HSAN fanns inte några signifikanta sjukliga förändringar i äggledaren. Ansvarsnämnden anser att handläggningen av patienten brustit på grund av oaktsamhet och tilldelar överläkaren en varning.

Enligt patientens inlaga diskuterades direkt efter händelsen om kliniken skulle göra en lex Maria-anmälan, men sedan ändrades den inställningen. Sjukhusets chefläkare har fått kännedom om händelsen först nu, två år senare, i samband med HSAN:s beslut. Han har begärt in ett yttrande från verksamhetschefen.
Verksamhetschefen säger att han tillsammans med de inblandade beslutade att inte göra en anmälan enligt lex Maria. I övrigt vill han inte att Läkartidningen citerar hans kommentarer om händelsen.