En kvinna i sextioårsåldern inkom med akutremiss till sjukhuset akutmottagning på grund av flera dagars buksmärtor och feber. Frågeställningen var appendicit eller tarmsjukdom. Vid undersökning konstaterades att hon ömmade nedtill åt höger i buken. Hon hade också feber och förhöjd sänka. Läkaren som undersökte henne bedömde att det rörde sig om en urinvägsinfektion eller gastroenterit. Hon undersöktes även av en kirurg som kom till samma slutsats. Patienten skrevs ut med antibiotika mot urinvägsinfektion i väntan på provsvar som kunde bekräfta den teorin.

Dagen därpå sökte kvinnan akutmottagningen vid ett annat sjukhus. Där misstänkte man appendicit och fann vid operation en brusten blindtarm.
Patienten har anmält läkaren och kirurgen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. De båda bestrider att de handlat felaktigt.

Ansvarsnämnden skriver att det saknas stöd för diagnosförslagen urinvägsinfektion och gastroenterit. Patienten hade symtom som stämmer överens med appendicit med en retrocekalt belägen appendix och enligt Ansvarsnämnden krävs ingen uttalade ömhet för den diagnosen, något som kirurgen hävdat i sin inlaga. HSAN anser att läkarens och kirurgens handläggning av patienten inte uppfyller kraven på sakkunnig och omsorgsfull vård. Men eftersom appendicitdiagnosen ofta är svår och patientens tillstånd var svårbedömt så menar HSAN att felet är ursäktligt. Varken läkaren eller kirurgen får därför någon disciplinpåföljd.