I början av 2009 begärde Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro in redovisningar från sjukhusen i Uppsala–Örebroregionen angående platssituationen. Vårdgivarna skulle bland annat uppge hur många överbeläggningar och utlokaliserade patienter de hade under en given vecka, och om dessa innebar en patientsäkerhetsrisk.
Utifrån svaren kunde Socialstyrelsen konstatera att det var svårt att analysera vårdgivarnas statistik eftersom begreppen inte definieras enhetligt.
Socialstyrelsen skriver att definitionen av överbeläggning bör utgå från faktiskt närvarande patienter, inte enbart från antalet inskrivna patienter. Socialstyrelsen konstaterar också att vårdgivarna ofta redovisar en slags ekonomisk överbeläggning, alltså utifrån ett i förväg fastställt platsantal, och poängterar att problemen med såväl överbeläggningar som utlokaliserade patienter måste hanteras utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv.
Socialstyrelsen listar därefter vad som kan anses utgöra patientsäkerhetsrisker och vad som inte nödvändigtvis behöver göra det:
• En överbeläggning som överstiger det av vårdgivaren fastställda platsantalet, men som innebär att patienter ligger i fullt utrustade patientrum på en avdelning med personal som har särskild kompetens för just dessa patienters tillstånd, behöver inte innebära en patientsäkerhetsrisk om personalen har tid och kraft att ge rätt vård. Analogt kan det finnas patientsäkerhetsrisker även om avdelningen inte är fullbelagd, dvs om vårdtyngden är sådan att personalen inte hinner/orkar med.
• Överbeläggningar i illa utrustade utrymmen – utan viktig utrustning i form av till exempel syrgas och larmsystem – bör generellt anses utgöra en patientsäkerhetsrisk.
• Patienter som utlokaliseras till vårdavdelningar där personalen saknar kompetens och erfarenhet för vård av aktuellt sjukdomstillstånd innebär en patientsäkerhetsrisk.
• Utlokalisering av patienter som saknar en utsedd ansvarig läkare innebär en patientsäkerhetsrisk.
• Återkommande/permanenta överbeläggningar och utlokalisering av patienter innebär en patientsäkerhetsrisk.
• Omflyttningar av patienter på grund av överbeläggningar innebär alltid en risk för smittspridning.
Socialstyrelsen poängterar också att om personal bedömer att beläggningssituationen innebär patientsäkerhetsrisker ska avvikelserapport skrivas, och om en vårdgivare planerar en neddragning av antalet vårdplatser ska en riskanalys genomföras som ska kunna redovisas för Socialstyrelsen.
Utifrån vårdgivarnas redovisningar har Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro beslutat göra inspektioner för att bedöma vilka åtgärder som vidtagits för att förebygga patientsäkerhetsrisker i samband med överbeläggningar och utlokaliserade patienter.