Bara några dagar efter att narkosläkaren häktades misstänkt för dråp i mars i år öppnade Socialstyrelsen på eget initiativ ett tillsynsärende angående händelsen. Socialstyrelsen har inte kunnat finna några avvikelser i vårdförloppet fram till flickans död.
Ärendet handlar om en för tidigt född flicka som under sina första månader vårdades på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Flickan blev allt sämre, och i september i fjol beslutade de ansvariga läkarna att avbryta den livsuppehållande behandlingen. Socialstyrelsen skriver i sin utredning att det beslutet var förankrat hos och accepterat av de anhöriga.

Från det att respiratorn stängdes av tog det cirka fem timmar tills flickan dog.
Socialstyrelsen konstaterar att ett flertal anhöriga var inne på flickans vårdrum hela eftermiddagen och kvällen. 

En undersköterska har av polismyndigheten sedan tidigare belagts med yppandeförbud. Hon har därför inte lämnat någon muntlig information till Socialstyrelsen. Däremot har hon, precis som all annan inblandad personal, under våren lämnat en skriftlig redogörelse av händelsen till Socialstyrelsen. All övrig personal som tjänstgjorde under den aktuella kvällen har intervjuats enskilt.

Föräldrar eller andra anhöriga har inte intervjuats av Socialstyrelsen eftersom det pågår en förundersökning.
Socialstyrelsen har också läst journalen och det rättsmedicinska utlåtandet samt gått igenom avdelningens rutiner för vård i livets slutskede. Socialstyrelsen har begärt in yttranden från Krister Nilsson, Socialstyrelsens vetenskapliga råd inom ämnesområdet barnanestesi och barnintensivvård, och Rune Dahlqvist, Socialstyrelsens vetenskapliga råd i klinisk farmakologi. Dessutom har man i utredningen tagit del av ett utlåtande från Lena Hellström Westas, Socialstyrelsens vetenskapliga råd inom ämnesområdet neonatologi, som från början skrevs efter att åklagarmyndigheten önskat bistånd från Socialstyrelsen i ärendet. Inom parentes kan sägas att Socialstyrelsens tillsynsenhet till att börja med inte kände till detta yttrande, eftersom framställan från åklagarmyndigheten gjordes till en annan avdelning inom Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens bedömning är att barnet fått vård och behandling i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet under de sista levnadsdygnen.

Socialstyrelsen har inte funnit några avvikelser i vårdförloppet från det att respiratorn stängdes av till den tidpunkt då döden ägde rum.

Enligt avdelningens rutiner fick familjen ett enskilt rum och anhöriga fanns inne på salen under hela förloppet. Det vanliga är att en sjuksköterska och en undersköterska också är med, men på grund av hård belastning på avdelningen med bland annat ett annat mycket sjukt barn, så gick narkosläkaren in och tjänstgjorde tillsammans med undersköterskan under flickans sista timmar. Narkosläkaren hade stannat kvar på avdelningen för att bistå personal och anhöriga under flickans sista timmar, trots att hon egentligen hade en ledig dag.
Enligt Socialstyrelsens utredning fanns läkaren och undersköterskan inne på rummet i stort sett hela tiden men kan ha lämnat det då och då för göromål och sysslor utanför salen. Personal bistod under tiden de anhöriga med till exempel dryck. Flickan dog i sin pappas famn.
Socialstyrelsen finner inga hållpunkter för att någon enskild hälso- och sjukvårdspersonal ska ha gjort sig skyldig till några fel eller försummelser i vården. Inte heller har styrelsen funnit några brister i rutiner av betydelse för patientsäkerheten.

Socialstyrelsen konstaterar att det enligt en vetenskaplig studie (Watterson J, Peaire A, Hinman J. Elevated morphine concentrations determined during infant death investigations: Artifacts of withdrawal care 2008;53:1001-4) tidigare har fastställts höga morfinkoncentrationer i barns blod som har avlidit under liknande omständigheter.

Enligt obduktionsutlåtandet fanns höga halter av tiopental i flickan blod. Detta har Socialstyrelsens utredning inte kunnat ge någon förklaring till. Man konstaterar i beslutet att en förväxling av blodet i samband med den rättskemiska analysen är osannolik, i övrigt förs i beslutet inga resonemang om orsaken till att tiopental alls fanns i flickans blod (det gör däremot, Krister Nilsson i sitt utlåtande).

Socialstyrelsen konstaterar att det enda som avvek från det förväntade förloppet var just det rättskemiska analysresultatet, baserat på blodprov taget vid den rättsmedicinska obduktion som utfördes 24 dagar efter dödens inträde.

I och med beslutet avslutar Socialstyrelsen ärendet.

Men förundersökningen pågår fortfarande. Chefsåklagare Peter Claesson är inte imponerad av Socialstyrelsens utredning.
– Att ett barn kan få så mycket tiopental i kroppen på en intensivvårdsavdelning utan att Socialstyrelsen tycker att det är anmärkningsvärt, det tycker jag är förvånande! säger Peter Claesson.
Han säger att utredningen snarast styrker hans egen utredning eftersom det på flera ställen framgår att den mängd tiopental flickan hade i blodet var följden av en dödlig dos.
– Men Socialstyrelsen har inte kunnat ta reda hur det gick till. Och sedan har man bara släppt frågan! säger Peter Claesson.
Åklagaren säger att beslut om åtal eller inte troligtvis kommer inom någon vecka