En man med allvarliga symtom från den nya influensan fick inte den vård han behövde hos husläkaren och nekades därefter vård även på sjukhusets akutmottagning. När han till slut lades in gick hans liv ändå inte att rädda. Ärendet har fått stor uppmärksamhet, och såväl vårdcentralen som akutmottagningen har anmält händelsen enligt lex Maria. Anhörig till patienten har också anmält såväl sjukvårdsupplysningen som primärvård och akutmottagning till HSAN. Också andra patienter som anser att de inte fått tillräcklig vård i förhållande till att de haft den nya influensan har gjort HSAN-anmälningar.
Men en medicinklinik har lex Maria-anmält att en allmänpåverkad kvinna i 75-årsåldern med hög feber som kom i ambulans till akutmottagningen bedömdes ha den nya influensan. Hon lades in med barriärvård och antibiotikabehandlades till en början mot urinvägsinfektion.
Trots att hon försämrades flyttades hon inte till övervakningsavdelning (ÖVA) på grund av den misstänkta influensan. Efter negativa provsvar kunde emellertid patienten flyttas till ÖVA ett och ett halvt dygn efter att hon först lades in. När man nästa morgon började fundera på att göra en lumbalpunktion hade också generella kramper tillstött. Efter lumbalpunktionen bedömdes det hela som meningit. När lex Maria-anmälan gjordes två månader efter händelsen noterades att »patientens tillstånd har stabiliserats« och att hon successivt blivit mer vaken.