Minns du anestesijouren som missade både akutlarm och sökning eftersom han sov med öronproppar (se LT nr 20/2009)? Trots att det var Socialstyrelsen som anmälde honom till HSAN fick han ingen disciplinpåföljd. HSAN menade att det var frågan om olovlig frånvaro, varför lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS) inte var tillämpbar.
Socialstyrelsen överklagade HSAN:s beslut till länsrätten (numera förvaltningsrätten). »Man kan inte undandra sig sina åligganden och det personliga ansvar man har som hälso- och sjukvårdspersonal och därigenom undgå att ett disciplinansvar kan utkrävas«, skriver Socialstyrelsen som står fast vid att läkaren borde varnas.
Att utöva sitt yrke som läkare innefattar i detta sammanhang undersökning, vård och behandling av patienter, anser Förvaltningsrätten. Den aktuella läkaren har inte utövat sitt yrke i denna bemärkelse, varför eventuella åtgärder faller utanför LYHS tillämpningsområde.
Förvaltningsdomstolen menar precis som HSAN att fallet kan hanteras inom »arbetsgivarens interna handläggning av arbetstagares förseelser«. Socialstyrelsens överklagan avslås.