En kvinna i 50-årsåldern sökte vårdcentralen då hon känt sig orkeslös de senaste dagarna. Dessutom hade hon huvudvärk och torrhosta med kvävningskänslor.
Distriktsläkaren som undersökte henne konstaterade något förhöjd hjärtfrekvens samt krepitationer från ena lungan. CRP låg över 160 mg/l och Hb på 71 g/l. Distriktsläkaren bedömde preliminärt att det rörde sig om lunginflammation och ordinerade penicillin. Med tanke på det låga blodvärdet planerades dock en uppföljning med provtagning efter ett par dagar. Efter två dagar förlorade emellertid kvinnan medvetandet i hemmet och transporterades i ambulans till sjukhus. Efter datortomografi kunde man se att hon drabbats av en stor hemmorragisk infarkt och sub­araknoidalblödning med medellinjeförskjutning samt generell svullnad med massivt tryck och inklämning. Utredning visade en myeloproliferativ leu­k­emi och kvinnan avled ett dygn senare.
Kvinnans make har anmält distriktsläkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felbehandling av makan. Maken anser att distriktsläkaren borde ha remitterat makan akut till sjukhuset.
Distriktsläkaren bestrider att han handlat felaktigt. Han poängterar i sin inlaga att en uppföljning med provtagning var inplanerad och att han då skulle omprövat den preliminära diagnosen och utan dröjsmål vidtagit åtgärder för vidare utredning om provsvaren inte visat på normaliserade värden.
HSAN anser inte att lunginflammation inte kan vara en rimlig orsak till det mycket låga blodvärdet och håller med anmälaren om att distrikts­läkaren direkt borde ha utfärdat en akutremiss till sjukhus för utredning. Distriktsläkaren får en varning.