Det var i augusti 2009 som man, till att börja med, upptäckte att ett för tidigt fött spädbarn var smittat av ESBL-producerande Klebsiella pneumoniae. Efter några dagars allmän röra med bland annat preliminära provsvar som inte genast kommunicerades vidare från Mikrobiologen till Vårdhygien, otydlighet eller okunskap hos personalen av allvarlighetsgraden av ett ESBL-utbrott, dåligt överförd och förankrad kommunikation mellan Vårdhygien och vårdavdelningen upptäcktes efter allmän provtagning ytterligare sex spädbarn som bar på multiresistenta Klebsiella pneumoniae. (Spädbarn dog av bakterier trots behandling med meropenem)
En anmälan enligt lex Maria gjordes till Socialstyrelsen (Intagningsstopp efter nytt utbrott i Växjö) och i oktober gjorde Socialstyrelsen en inspektion på sjukhuset.
Nu har Socialstyrelsen fattat beslut i ärendet och kräver att sjukhusets rutiner för att hantera smittutbrott ska förtydligas Beslut PDF. »För att kunna förebygga, begränsa och få stopp på en smittspridning krävs en organisation där ansvarsförhållandena är tydliga så att alla vet vad som förväntas och av vem.« Socialstyrelsen pekar också bland annat på behovet av tydligare kommunikation mellan olika vårdenheter, ökad följsamhet till basala hygienrutiner, rutiner för att följa omflyttningar av patienter och en anpassning av lokalerna.
– Vi tar synpunkterna på största allvar. En rad åtgärder har redan vidtagits och vi ska inom kliniken och sjukhuset vidta övriga åtgärder som begärs, säger Mårten Hallberg, chef för barn- och ungdomskliniken i ett pressmeddelande.
Senast den 21 maj ska verksamheten redovisa vilka åtgärder man vidtagit och hur man avser att följa upp arbetet.