En 70-årig man uppsökte i januari 2009 husläkare på grund av besvär i höft och knän. Mannen, som motionerade och var vältränad, hade även svårt att stödja på vänster ben.
Läkaren bedömde besvären såsom höftnära tendinit och ordinerade sjukgymnastik. Besvären förbättrades dock inte, och patienten återkom i mitten av mars. Vid det laget var patienten tvungen att gå med kryckor. Röntgen visade begynnande artros och patienten rekommenderades ytterligare sjukgymnastik, men förbättring uteblev även denna gång.

I april genomgick patienten, genom
annan läkares försorg, i stället en magnetkameraundersökning som visade skelett­­metastaser från en prostatacancer.
Patienten har anmält den första läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren bestrider att han handlat felaktigt. Han skriver att patienten vid besöket i januari endast uppgav en veckas besvär som uppstått efter joggningsrunda. Han ordinerades därför sjukgymnastik och naproxen. Vid besöket i mars uppfattade läkaren patienten som något förbättrad. Röntgen visade endast lätt brosksänkning. Läkaren rekommenderade då byte av sjukgymnast och hörde därefter inte av patienten igen.
HSAN skriver att frånvaron av anmärkningsvärda röntgenfynd, i kombination med att besvären tilltog, borde ha föranlett ytterligare utredning. Att läkaren inte fullföljde sina skyldigheter gör att han tilldelas en erinran.