En drygt 20-årig kvinna sökte vårdcentralen för akuta smärtor i ena vaden. Hon blev undersökt av en ortoped som bedömde att det troligtvis rörde sig om en överansträngning i den inre muskeln, alternativt trombos. Hon fick en åter­besökstid tre dagar senare och uppmanades att inte belasta benet. Smärtorna kvarstod vid återbesöket, men diagnosen blev densamma. Ortopeden angav som tidigare att det kunde röra sig om en djup ventrombos men att sannolikheten för detta var låg.
Ett par dagar senare uppsökte patienten sjukhusets akutmottagning, och där konstaterade man att hon drabbats av en djup ventrombos.

Kvinnan har anmält ortopeden vid vårdcentralen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för feldiagnostisering.
Ortopeden medger att han missat dia­g­nosen men skriver att det som talade emot att patienten hade en djup ven­trombos var att Homans tecken var negativt, att hon inte hade någon större ömhet över själva kärlsträngen och inte heller någon uttalad svullnad i benet. Det som talade för en djup ventrombos var enligt ortopeden att hon hade ont i vaden, något som gjorde att patienten sattes upp för täta återbesök och uppmanades söka akutsjukvård om hon försämrades.
HSAN anser att kvinnor som använder p-piller alltid ska utredas vid misstanke om djup ventrombos vid de aktuella symtomen. Patienten använde p-piller, men ortopeden missade det vid anamnesen och gjorde enligt HSAN därför en felaktig bedömning.
Ortopeden får en varning.