I början av vaccinationskampanjen mot den nya influensan A/H1N1 hösten 2009 rekvirerade Leksands IF:s is­hockey­­läkare 50 doser vaccin från en vårdcentral för att vaccinera spelare och ledare i klubben som räknades som riskpatienter.
Händelsen fick stor me­dial uppmärksamhet och många var kritiska; rekommenderade turordningsregler angav att patienter med underliggande kroniska sjukdomar i bland annat lungor och hjärta skulle klassas som riskpatienter och därmed prioriteras när den första omgången vaccin blev tillgänglig. Flera enskilda anmälde läkaren till Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen anser att det finns brister i läkarens dokumentation. Trots läkarens yttrande att många spelare uppfyllde kraven för förtur kan Socialstyrelsen inte utläsa något sådant ur de ­aktuella patientjournalerna. Social­styrelsen konstaterar att de rekommenderade turordningsreglerna för vaccinationen mot den nya influensan A/H1N1 frångåtts.
Socialstyrelsen har via vårdcentralschefen försäkrat sig om att inga risk­patienter fått sin vaccination fördröjd med anledning av det inträffade och nöjer sig därför med att påpeka att problem som undergräver allmänhetens tillit till en legitimerad yrkesutövare kan utgöra grund för bedömningen att den legitimerade är uppenbart olämplig att utöva yrket.