Under året ska 525 miljoner kronor gå till landstingen som ekonomisk stimulans till bättre patientsäkerhetsarbete. Det framgår av en ny överenskommelse mellan staten och SKL, Sveriges Kommuner och landsting. Det är den andra överenskommelsen av detta slag; under 2011 var det 400 miljoner i potten (se LT nr 51–52/2010).
Överenskommelsen är uppbyggd på liknande sätt som förra årets. För att kvalificera sig för bidrag ska landstingen uppfylla vissa minimikrav: nytt för i år är kravet att man ska påbörja införandet av IT-stödet Infektionsverktyget (se Ingen minskning av vårdrelaterade infektioner).
Sedan finns en pott på 100 miljoner kronor var för samma områden som förra året (trycksår, mätning av patientsäkerhetskultur, hygien- och klädregler och antibiotikaförskrivning). Men i några fall har kraven höjts: nu kräver man inte bara att följsamheten till hygien- och klädregler ska mätas, utan också att denna ska ligga över genomsnittet vid mätningen våren 2011.
Ett helt nytt område är 100 miljoner kronor till de landsting som mäter antalet överbeläggningar på sjukhusen och rapporterar in detta till en nationell databas.