Det handlar om två separata händelser. Både kvinnorna är missnöjda och i båda fallen har andra läkare bedömt att ingreppet misslyckats. Båda har därför fått ersättning från mottagningens försäkringsbolag för korrigering hos annan vårdgivare.
Socialstyrelsens vetenskapliga råd anser att slutresultatet av operationen får bedömas som långt ifrån optimalt. Han menar att den troligaste orsaken är att operationerna utförts på ett undermåligt sätt.
Det vetenskapliga rådet är kritiskt till att operationerna utförts av en läkare (legitimerad sedan mer än 20 år tillbaka) som saknar specialistutbildning i plastikkirurgi och skriver att det måste bedömas som ansvarslöst att utföra denna typ av ingrepp utan adekvat utbildning.

Socialstyrelsen håller med och menar att handläggningen av patienterna inte skett i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och kritiserar läkaren för att inte ha fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen vid handläggningen av någon av patienterna. Socialstyrelsen är också kritisk till att dokumentationen är bristfällig och att verksamheten inte är registrerad hos Socialstyrelsen, något som är obligatoriskt för verksamheter som omfattas av Socialstyrelsens verksamhetstillsyn (2 kap 1 § patientsäkerhetslagen 2010:659).