Vårdcentral får kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att ha gett hundbiten patient fel antibiotika och för att ha varit för passiv i sin handläggning. (Dnr 8.2.1-16424/2019-12)
En patient som blivit biten av hund i ena handen anmälde klagomål för att inte ha fått rätt sorts antibiotika. Med rätt antibiotika hade handen inte behövt opereras och patienten hade sluppit att numera ha ett värkande pekfinger som står rätt ut, enligt anmälan.
Patienten kontaktade vårdcentralen dagen efter hundbettet då patienten kände att något »var tokigt«. Läkaren skrev ut Heracillin, flukloxacillin. En vecka senare återkom patienten på grund av att såret var sämre. Då ordinerades penicillin V i sju dagar. Efter fyra dagars behandling återkom patienten på grund av fortsatta besvär och fick då ytterligare penicillin V. Efter ytterligare fem dagars behandling kontaktade patienten vårdcentralen en fjärde gång och fick då tid för läkarbesök tre dagar senare. Vid detta besök remitterades patienten till ortopedakut för vidare behandling.
Vårdcentralschefen har i ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sagt att vårdcentralen vid det första besöket kan kritiseras för att ha gett fel typ av antibiotika. Enligt vårdcentralens riktlinje ska i första hand penicillin V ges vid hundbett för att täcka bakterien Pasteurella multocida, vilket Heracillin inte gör.
Ivo skriver att vården för den granskade perioden inte var adekvat. Ivo bedömer att patienten fick fel antibiotika från start. Ivo anser också att vårdcentralens handläggning var för passiv när patienten kontaktade vårdcentralen den fjärde gången, på så vis att patienten inte fick ny läkartid förrän tre dagar senare, »trots terapisvikt under pågående behandling«.
Ett liknande ärende hos Ivo som ännu ej avgjorts rör en händelse som anmälts enligt lex Maria. Patient sökte på vårdcentral efter kattbett och förskrevs heracillin och diklofenak. Patienten blev senare opererad och långfingret fick amputeras, en konsekvens av fel förskrivning, enligt anmälan.
Kultur
Vår mormor (född 1882) var äldst i en syskonskara om 14 barn. Efter henne kom fem tvillingpar på rad, sedan en flicka och slutligen ett sjätte tvillingpar.
Podd
Den brittiska varianten av sars-cov-2 har slagit hårt mot Region Västerbotten som nu är allvarligt drabbad av pandemin. »Vi har ett mycket högt antal nya fall varje vecka i Västerbotten«, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
Nya rön
F-Hb-testets utfall för diagnos av kolorektalcancer var snarlikt för patienter med respektive utan rektal blödning i en svensk studie. Det talar för att F-Hb-test kan användas för att prioritera patienter för fortsatt utredning även vid anamnes på rektal blödning.
Nya rön
Resultaten i en svensk studie talar för att F-Hb-test ordinerade i primärvården är användbara för att avgöra vilka patienter som behöver remitteras vidare för misstänkt kolorektalcancer. Om patienten har negativt F-Hb-test och inte någon anemi är risken för kolorektalcancer liten.
Rapport
Riktlinjegruppen har utgått från de internationella riktlinjerna från 2013 och bedömt den vetenskapliga litteraturen med fokus på det som tillkommit sedan sammanställningen 2013. Nytt är att fasta inte rekommenderas, att vätskebehandlingen bör vara målstyrd samt att kirurgi rekommenderas i allt mindre utsträckning.
Nyheter
Efter Region Jönköpings läns larm i förra veckan för att få hjälp med intensivvårdspatienter, har flera regioner slutit upp. I nuläget vårdas tio patienter från Jönköpings län i åtta andra regioner.
Nyheter
Regeringens mål om att bygga ut läkarutbildningen har lyckats. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. Läkarförbundet menar dock att staten också måste ta ett större ansvar för AT-, BT- och ST-platserna.
Nyheter
Ytterligare två vårdförlopp har fått godkännande och kan införas i regionerna. Det handlar om osteoporos – sekundärprevention efter fraktur, samt nydebuterad hjärtsvikt. Det ska minska olikheter i den vård som ges i landet.
Nyheter
Det omdebatterade beslutet om att sänka kraven på läkarnärvaro på hälsocentralerna i Gävleborg skjuts upp. Ett splittrat regionfullmäktige bestämde att de nya reglerna för primärvården ska utredas ytterligare på grund av den skarpa kritiken från bland annat läkarhåll.(1 kommentar)
Människor & möten
Eva Melander fascinerades av infektionsområdet tidigt under läkarstudierna. Sedan 2017 är hon Skånes smittskyddsläkare och ansvarig för smittskyddsarbetet, vilket ändrats radikalt på grund av sars-cov-2.
Nyheter
I Region Uppsala kartläggs coronavirusets framfart med hjälp av tvärvetenskaplig forskning i realtid. Ett mål är att dämpa kraftiga lokala utbrott med nya virusvarianter. »Ju fler av de nya varianterna vi lyckas klippa, desto flackare kommer den tredje vågen att bli«, säger Mats Martinell som leder projektet.
Översikt
I strävan efter jämlik sjukvård är det viktigt att belysa att hudåkommors utseende och frekvens kan variera beroende på hudtyp. Här presenteras en introduktion till hudsjukdomar i melaninrik hud.(1 kommentar)
Författarintervjun
Amna Elyas, ST-läkare på hudkliniken vid Skånes universitetssjukhus är en av författarna till en översikt som redogör för viktiga aspekter att känna till om hudsjukdomars förekomst, utseende och patogenes i melaninrik hud.
Debatt
Nyligen beskrev signaturen Nisse i DN konsten att kontakta sin husläkare. Beskrivningen är så lagom lustig, eftersom det inte är en nidbild utan verkligheten. Förstår svenska läkare hur urbota dumt detta är? undrar Gunnar Nyberg, docent och tillika patient.(8 kommentar)
Nyheter
Var tredje underläkare i en ny undersökning upplever en tystnadskultur på jobbet. Och 17 procent av de svarande uppger att de har blivit straffade när de kritiserat verksamheten. »Det är fruktansvärt«, säger Madeleine Liljegren, ordförande i Sveriges yngre läkares förening, som gjort undersökningen.(2 kommentar)
Nyheter
Fyra KI-forskare som fällts för oredlighet i forskning eller bedömts som klandervärda i Macchiarini-ärendet får inget skadestånd från staten. Det har Justitiekanslern beslutat.(1 kommentar)
Krönika
»Jag kände så väl igen mig i hennes beteende. Jag har själv varit där. År 2018 miste vi vår förstfödda, en dotter. Hon blev bara 23 dagar gammal.« ST-läkare Frida Losell berättar i sin krönika om ett speciellt patientmöte.(1 kommentar)
Debatt
Låt oss agera med eftertanke när vården organiseras för patienter med post covid. Skapa gärna forskningscentrum, men för att kunna dra viktiga lärdomar bör de ha ett brett perspektiv med hög kompetens inom såväl biomedicinska som psykologiska och sociala områden, skriver David Gyll och Carl Sjöström.(3 kommentar)
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok