Under en gynekologisk operation i februari förra året drabbades en patient av en tarmskada, skriver Danderyds sjukhus i en lex Maria-anmälan. Livmodern, båda äggledarna och blindtarmen opererades bort vid tillfället – och blindtarmen avlägsnades med hjälp av robot. Sjukhusets egen utredning av händelsen visar att denna operationsmetod kan ha ökat risken för just sådana skador som uppstod. Innan det finns mer forskning kring metoden väljer sjukhuset därför att avstå från att använda såkallad bipolär koagulerande diatermi för att säkra blindtarmsbasen.

– Man misstänker att värmen i den koagulerade metoden som användes kan ha bidragit till att det blev ett hål i tarmen. Men vi kan inte med säkerhet säga att det var den som orsakade skadan, säger Åsa Lindström Hammar, chefläkare på Danderyds sjukhus, till nyhetsbyrån Siren.

Framöver kommer sjukhuset i stället att använda sig av andra etablerade metoder för att återsluta tarmen, säger Åsa Lindström Hammar.

Den drabbade patienten har till följd av sin skada fått en ileostomi »och har således fått ett förlängt vårdbehov samt psykiskt och fysiskt lidande«, skriver sjukhuset i sin anmälan.

I en tidigare version stod det felaktigt att robotassisterade blindtarmsoperationer hade stoppats.