En patient vände sig till sin vårdcentral för att få hjälp med en knöl på överarmen. Läkaren erbjöd sig då att operera bort lipomet på 3,5 centimeter i diameter, och hänvisade till långa köer på kirurgkliniken.

Operationen skedde en månad senare under lokalbedövning och komplicerades av att knölen fastnade i huden, vilket ledde till ett större operationsområde. Enligt lex Maria-anmälan infekterades såret efteråt och patienten fick domningar i fingrar, kraftlöshet i armen, försämrad finmotorik och missprydande ärr.

Patienten beskriver själv att hen ångrar att läkaren fick utföra ingreppet, enligt anmälan. Patienten är också oroad över armens nedsatta funktion och känner sig otrygg i kontakt med läkare.

Enligt anmälan utfördes operationen utan tillräcklig utredning innan, och den berörda vårdcentralen ser nu över sina rutiner.