En kvinnlig patient med tarmcancer opererades hösten 2021 för misstänkta metastaser på levern. Det visade sig dock i efterhand vara godartade blodkärlstumörer och den sju timmar långa operationen hade alltså skett i onödan, enligt kvinnans anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Myndigheten har nu utrett det inträffade och skriver i sitt beslut att det var förhastat av den ansvariga läkaren att enbart fråga efter levermetastaser vid den första magnetkameraundersökningen. Läkaren klandras för att inte ha övervägt andra möjliga diagnoser, men även resten av läkarna som deltagit i den multidisciplinära konferensen borde ha ställt sig samma fråga, menar Ivo.

Regionen menar dock att ansvaret inte enbart låg på den nu kritiserade läkaren, utan att det funnits brister i arbetssätten vid de multidisciplinära konferenserna och att det är regionens ansvar att organisera konferenserna så att »differentialdiagnostiska resonemang får utrymme«.

Den läkare som utförde själva operationen slipper dock kritik. Eftersom beslutet från de tidigare multidisciplinära konferenserna framstod som unisont fanns ingen möjlighet för kirurgkliniken att agera annorlunda än man gjort, skriver Ivo.