Patienten sökte vård under hösten 2021 efter att ha känt bröstsmärtor utlösta av ansträngningar under flera veckors tid. Utifrån arbets-EKG gjorda 2008 och 2018 ansåg AT-läkaren att risken för kardiovaskulär sjukdom var låg. Undersökningen kompletterades med blodprov och sköldkörtelprov.

En vecka senare kontaktade läkaren patienten, som berättade att besvären kvarstod. Läkaren hänvisade till de gjorda EKG-undersökningarna och att patienten fick låga poäng i riskinstrumentet »heart score«. Patienten hänvisades till lungröntgen för att utesluta luftvägsinfektion.

Några veckor senare kontaktades läkarmottagningen av SOS international. Patienten vårdades då i ett annat europeiskt land på grund av misstänkt kärlkramp och ballongvidgning hade genomförts.

I Ivos utredning går AT-läkarens och huvudhandledarens yttranden isär. Handledaren säger att hen inte har rådfrågats i samband med det första mötet med patienten, något som AT-läkaren anser sig ha gjort. AT-läkaren står fast vid att sannolikheten för kardiovaskulär genes var låg, eftersom symtomen liknande besvären som hade upplevts 2008 och 2018. AT-läkaren uppger att hen rekommenderade att patienten sökte sig till akuten om symtomen förvärrades.

Ivo bedömer att läkarmottagningen inte har säkerställt god vård. I beslutet påpekar man att diskussioner har saknats mellan handledaren och AT-läkaren och att denna har utgått från tre år gamla EKG-undersökningar i sin bedömning av patienten.

Anmälare bakom ärendet var patienten i fråga.