En internutredning som gjorts visar på flera brister i läkarens regelbundna arbetsuppgifter, som resulterat i ett antal rapporterade avvikelser. Nu anmäler arbetsgivaren läkaren till Ivo.

Läkaren beskrivs exempelvis ha så stora problem med att skilja på vänster och höger att medicinska sekreterare hela tiden tvingas bevaka att det blir rätt.

Läkaren förekommer i två lex Maria-anmälningar där bland annat en patient felbehandlades efter förväxling av ögonen. Det sker två gånger innan det upptäcks. När misstaget påpekas för läkaren ändrar hen i en signerad journalanteckning så det ser ut som att läkarna som utfört behandlingarna gjort misstaget. Ett riskbeteende, skriver arbetsgivaren i Ivo-anmälan.

Den andra anmälan gäller en felaktig diagnos som fördröjde patientens behandling.

Det pågår även ett arbetsrättsligt ärende runt läkaren eftersom denna, enligt arbetsgivaren, har ljugit om bisysslor. Trots att hen arbetat som hyrläkare, har läkaren inte berättat om det. I den rollen har läkaren arbetat självständigt som ögonläkare på en liten klinik utan handledning,

Läkaren petades från ST-utbildning i en annan region på grund av stora brister i kompetens och omdöme och degraderades till en underläkartjänst. Men när läkaren sökte sitt nuvarande arbete uppgav hen trots det att läkaren befann sig i slutet av sin ST, enligt Ivo-anmälan.

Trots stödinsatser och att ST-utbildningen förlängts med två år bedöms läkaren inte ha möjlighet att bli specialist. Läkaren når inte målen och kraven samt bedöms ha bristande förmåga att ta till sig kunskap och tillgodogöra sig handledning.

Arbetsgivaren har gjort ett anpassat schema för läkaren med ett reducerat antal patienter. Hen har även uppmanats att rådfråga en kollega i handläggningen av patienterna.