Mannen insjuknade med feber, muskel- och huvudvärk, yrsel och koncentrationssvårigheter under sommaren 2023.

I primärvården väcktes misstanke om en TBE-infektion, som bekräftades på infektionsklinik. När han skrevs ut fick han information om att inte jaga på en månad och inte köra bil tills de neurologiska symtomen avtagit.

Av lex Maria-anmälan framgår att läkare i detta skede diskuterade mannens vapeninnehav. Mannen hade inga tidigare kontakter med psykiatrin, och man valde att inte anmäla innehavet till polisen. Mannen upplevdes som »klar, orienterad och adekvat«, skriver man i lex Maria-anmälan.

Ett par veckor senare sökte mannen akut vård på grund av dimsyn, hörselnedsättning och skakningar i höger hand. Symtomen ansågs vara TBE-relaterade, och han sjukskrevs på halvtid.

Mannen sökte akut vård igen en vecka senare och sade då att han mådde psykiskt sämre. Det gjordes en suicidbedömning, men mannen förnekade tankar om suicid. Han fick även en remiss till kurator.

En tid senare tog mannen sitt liv med ett av sina vapen.

Vårdgivaren skriver att man gjort rimliga bedömningar under mannens vårdbesök och att man givit honom en god prognos med återhämtning. Efter att vårdgivaren tog del av närståendes beskrivningar av mannens ökade psykiska besvär valde man att göra en anmälan. »… allvarlig vårdskada kan inte uteslutas även med tanke på bedömningen av mannens vapeninnehav«, skriver man i anmälan.

Enligt vapenlagen har läkare en skyldighet att anmäla till polisen ifall man anser att en patient av medicinska skäl är olämplig att inneha vapen.

SÖK HJÄLP OM DU HAR TANKAR PÅ ATT TA DITT LIV

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:

Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80

Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00

Jourhavande präst: Nås via 112