Ärendet som kom in till Ivo gällde en feldiagnostisering av akuta besvär hos en minderårig patient. Barnet fick efter en operation alltmer psykiska besvär vilket resulterade i självmordstankar och försök att skada sig själv. Hen bedömdes senare ha en ovanlig autoimmun sjukdom som ger psykiska symtom.

Sjuksköterskan, som kritiseras av Ivo, rekommenderade vårdnadshavaren att ge barnet ett lättare lugnande läkemedel och att man på egen hand skulle kontakta socialtjänsten när hemsituationen beskrevs som ohållbar. Enligt Ivo borde sjuksköterskan ha gjort en fördjupad bedömning av självmordsrisken och hänvisat till akut läkarbesök.

Läkaren, som träffade barnet efter sjuksköterskan, gjorde enligt Ivo en noggrann psykiatrisk bedömning, men missade att bedöma hur barnet påverkades av operationen som följdes av en infektion. Den infektionen kan ha legat till grund för barnets insjuknande, enligt Ivo.

Både sjuksköterskan och läkaren har fått möjlighet att yttra sig över Ivo:s förslag till beslut men inte inkommit med synpunkter.

 

SÖK HJÄLP OM DU HAR TANKAR PÅ ATT TA DITT LIV

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:

Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80

Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00

Jourhavande präst: Nås via 112