Det är ett nätläkarföretag som gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att två patienter fått stora mängder sömnläkemedel av typen Zolpidem respektive Zopiklon förskrivna av en läkare som jobbar på företaget. Enligt anmälan har läkaren i fråga inte satt någon expedieringsbegränsning.

Vårdgivaren bedömer att patienterna har drabbats av allvarlig vårdskada.

I det ena fallet slog en läkare på en vårdcentral larm till nätläkarföretaget i samband med en genomgång av patientens recepthistorik efter att hen vårdats inneliggande för en överdos. Vid genomgången upptäcktes det att en läkare på nätläkarföretaget skrivit ut stora förpackningar med Zopiklon, utan expedieringsbegränsning.

I det andra fallet uppmärksammade en anhörig till patienten nätläkarföretaget på att den aktuella läkaren förskrivit stora mängder Zolpidem, även här utan expedieringsbegränsning. Enligt anmälan har även denna patient vårdats inneliggande för läkemedelsintoxikation.

I båda fallen uppges patienterna ha vänt sig till flera olika vårdgivare i jakt på läkemedel.

Den medicinskt ansvariga läkaren på nätläkarföretaget konstaterar att det som hänt är anmärkningsvärt.

– Vi jobbar med nätläkarverksamhet och ska inte förskriva sådana här läkemedel. Det finns undantag, där man kan förskriva minsta förpackningen av till exempel en sömntablett för att lösa en akut kris. Men det ska inte förekomma upprepat. Här har samma läkare i två fall förskrivit hundra tabletter med flera uttag och utan någon expedieringsbegränsning, säger hen till Läkartidningen

Nätläkarföretaget har gett den aktuella läkaren en varning och efter det uppges hen inte ha misskött sin förskrivning. Båda patienterna har informerats och fått möjlighet att uttala sig. Den medicinskt ansvariga läkaren hänvisar bland annat också till att företaget återigen lyft sina förskrivningsriktlinjer med samtliga läkare.

– Vi, som digital aktör, följer ännu striktare riktlinjer för förskrivningar än till exempel vårdcentraler, just för att vi är en digital aktör. Vi tar avvikelser på största allvar och i detta fall anmälde vi avvikelsen själva för utredning.

Ivo har nu avslutat ärendet, med hänvisning till att vårdgivaren vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.