I maj förra året dog en kvinna bara några dagar efter att ha genomgått ett ballongingrepp på en privatklinik, vilket Läkartidningen tidigare har rapporterat. Akutläkarna bedömde att kvinnans hjärtstillestånd hade orsakats av att ballongen gjort hål på magsäcken, skriver Dagens Medicin. I det slutgiltiga rättsmedicinska utlåtandet är det dock mindre klart vad som lett fram till dödsfallet, enligt tidningen. Kvinnan kan ha fått hjärtstopp av en lunginflammation och hålet på magsäcken kan ha uppstått i samband med bröstkompressionerna under hjärt-lungräddning. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver i sitt beslut att dödsfallet inte med säkerhet kan härledas till operationen. Myndigheten anser att vårdgivarens slutsatser framstår som »rimliga och adekvata« och att åtgärder för att förhindra något liknande har vidtagits. Ärendet avslutas därmed.

Även ett annat ärende från samma klinik som rör en allvarlig vårdskada, i form av hål i magsäcken, avslutas av Ivo på samma grunder.

Tidigare har dock Ivo vid flera tillfällen kritiserat kliniken både för att ha brustit i sin kontroll inför behandlingen och i uppföljningen efteråt. Läkemedelsverket har också varnat för att antalet allvarliga komplikationer vid ingrepp med magsäcksballonger har ökat.

Läs också:
Patient fick magsäck punkterad vid kritiserat viktminskningsingrepp

MAGSÄCKSBALLONG FÖR VIKTMINSKNING

Ingrepp med magsäcksballonger ska bidra till viktminskning genom att magsäcken fylls med vätska eller luft och på så vis ökar mättnadskänslan. Ballongen får sitta i magsäcken i maximalt 6-12 månader beroende på fabrikat. Behandlingen riktar sig till personer med ett BMI på 27-40. Före ingreppet ska dock läkare alltid bedöma lämpligheten och huruvida det finns några individuella hinder för behandlingen.

Källa: Läkemedelsverket