Eftersom den pensionerade läkaren var patient fick den behandlande läkaren inte röja de uppgifter som hen angav i sin anmälan, enligt Ivos beslut som hänvisar patientsäkerhetslagen. Där framgår att »den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården inte får obehörigen röja vad han eller hon i sin verksamhet har fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden«.

Därutöver bedömer Ivo att den behandlande läkaren är skäligen misstänkt för brott mot tystnadsplikten, vilket kan ge böter eller fängelse i högst två år. Eftersom Ivo är skyldig att göra åtalsanmälan i de fall hälso- och sjukvårdspersonal är skäligen misstänka för brott som kan leda till fängelse, är den behandlande läkaren nu åtalsanmäld.

Ivos bedömning av den behandlande läkarens anmälan gällande den pensionerade läkaren visar att den pensionerade läkaren inte utgör någon fara för patientsäkerheten. Detta då den pensionerade läkaren inte varit verksam hos vårdgivaren där den behandlande läkaren arbetar – utan endast varit där i egenskap av patient.