Patienten hade tidigare opererat bort prostatan och efter det gått på regelbundna efterkontroller. Efter ett byte av vårdcentral ska patienten upprepat ha behövt be om att få fortsätta efterkontrollerna och PSA-proven, trots vetskap om operation och stark ärftlighet för cancer. När patientens PSA-värde visade mer än noll vid två undersökningar som gjordes under två efterföljande år, ska han trots det inte informerats om att söka fortsatt vård och inte remitterats för uppföljning.

Två år senare vårdas patienten för blodproppar i lungorna, i relation till ett än högre PSA-värde. Undersökningar visade cancer i lymfkörtlar och i bäckenet.

Ivo gör bedömningen att läkaren har brustit i handläggningen av patienten när det gällde det förhöjda PSA-värdet. Värdet skulle efter operation ha varit omätbart. Men trots att så inte var fallet, remitterades inte patienten till urolog för utredning av återfall. Därför anser myndigheten att patientens läkare på vårdcentralen inte uppfyllt kraven i patientsäkerhetslagen.

Läkaren i sin tur uppger till Ivo att den första kontrollen gällde patientens diabetes, men av »oförklarliga skäl« togs utan läkarens ordination även ett PSA-prov. Läkaren fokuserade på diabetesproverna, vilket ledde till att provresultatet för PSA inte uppmärksammades.

Läkaren säger till Ivo att denne med tanke på avvikande provsvar planerat en uppföljning med ytterligare prover. Dock fanns inte dessa uppgifter bland dem som Ivo hanterat. Därtill sammanföll uppföljningen med att läkaren avslutade sin anställning i verksamheten.