Första gången som mannen uppsökte vårdcentral trodde han själv att han fått diarré på grund av matförgiftning, men han hade också tidigare haft problem med IBS. Läkaren gick på det sistnämnda spåret och kopplade symtomen till stress, varpå mannen sjukskrevs.

Vid återbesöket en vecka senare kvarstod problemen, och enligt journalen hade patienten stressrelaterade symtom som orostankar och darrningar i händerna. Läkaren skrev ut antidepressiva mot vad som tolkades som en akut stressreaktion och paniksyndrom.

Ytterligare ett par veckor senare sökte sig patienten till vårdcentralen på nytt och hamnade hos en annan läkare. Vid det laget hade patienten gått ner 20 kilo i vikt på två månader. Blodprov togs och han remitterades till koloskopi, utan några onormala fynd. Läkaren remitterade vidare patienten till ett psykosocialt team och dietist, och bytte sedan arbetsplats.

Därefter var patienten återigen hänvisad till den första läkaren. Vid flera tillfällen bad han om att få byta läkare, men nekades. Läkaren skulle dessutom bara hantera sjukskrivningsfrågan och inte magbesvären, enligt journalanteckningarna. Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vägrade läkaren att ha med mannens magbesvär att göra.

Ett halvår efter det första vårdbesöket bytte patienten till en annan vårdcentral. Där blev han remitterad vidare till sjukhus och fick en skiktröntgen. Senare kom beskedet att han led av cancer i tunntarmen. Hade han fått hjälp tidigare hade tumören kanske gått att operera, menar patienten.

Ivo riktar nu kritik mot läkaren på vårdcentralen som inte övervägde andra förklaringar till de kraftiga diarréerna och viktnedgången. Därmed är läkarens handläggning av patienten inte förenlig med kraven på en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård, anser Ivo.