Uppskattad krönikör: Jag började skriva när jag gjorde AT

Uppskattad krönikör: Jag började skriva intensivt när jag gjorde AT

Nina Cavalli-Björkman är både onkolog och en uppskattad krönikör i Läkartidningen. I en intervju i Läkartidningens podd berättar hon om sitt arbete som läkare - och varför hon började att skriva krönikor.

Läkare i riksdagen hoppas att extraval kan undvikas

Läkare i riksdagen vill undvika val nu

Marie-Louise Hänel Sandström är en av tre läkare i riksdagen och därmed en av de 349 ledamöter som nu ska ta Sverige ur den politiska krisen. »Jag hoppas att det ska komma fram en lösning innan det blir extraval«, säger hon i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd, inspelat fredagen den 2 juli.

»Jag kommer alltid att välja att arbeta i ett utsatt område«

Allmänläkare: Jag kommer alltid att välja att arbeta i ett utsatt område

Allmänläkaren Karin Buchanan är ett exempel på att det går att trivas med sitt arbete även om det är fyllt av utmaningar. I ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd berättar hon hur det är att arbeta i ett utsatt område som är hårt drabbat av pandemin. (1 kommentar)

Ny läkemedelschef förespråkar nationell styrning av behandlingar

Ny läkemedelschef förespråkar nationell styrning av behandling

Svenska läkare är generellt sett bra på att bedöma hur läkemedel ska användas. Det menar Åsa Derolf, nybliven ordförande i Region Stockholms läkemedelskommitté, och ny chef för läkemedelsenheten inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Läkare önskar extern granskning av ekonomin på Sös kvinnoklinik

Läkare önskar extern granskning av ekonomin på Sös kvinnoklinik

Det behövs en extern granskning av ekonomin för kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Det anser Kristin Wennmo Zuk, biträdande överläkare på kliniken, efter att det visat sig att 72 miljoner kronor fattas.

Den brittiska varianten av sars-cov-2 drabbar Region Västerbotten hårt

Den brittiska varianten har slagit hårt mot Region Västerbotten

Den brittiska varianten av sars-cov-2 har slagit hårt mot Region Västerbotten som nu är allvarligt drabbad av pandemin. »Vi har ett mycket högt antal nya fall varje vecka i Västerbotten«, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Överläkare om coronaåret som gått: Vi har en sorgskuld att bära med oss

Överläkare om coronaåret: Vi har en sorgskuld att bära med oss

På söndag, den 31 januari, är det ett år sedan Sverige fick sitt första fall av covid-19 genom en kvinna i Jönköping. »Hon kontaktade ju vården själv och gjorde allt rätt», säger Cecilia Magnusson, överläkare vid infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Sjukvårdsdirektör: Efter pandemin väntar ny utmaning för personalen

Sjukvårdsdirektör: Ny utmaning för personalen efter pandemin

När trycket från den nuvarande pandemin har lättat kan en ny utmaning uppstå för de anställda som arbetat med den. »Det kan gå så långt att man inte vill att det där ska sluta. Man är rädd för hur man ska kunna gå över i det normala livet«, säger Mikael Köhler, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Verksamhetschef: Låt personalen turas om med tyngsta arbetet

Verksamhetschef: Låt personalen turas om med det tyngsta arbetet

När antalet sjuka i covid-19 nu blir fler står vården inför en ökad arbetsbelastning. En fråga blir hur redo personalen är om trycket fortsätter att öka. Den frågan är svår, menar Lars-Magnus Andersson, läkare och verksamhetschef för infektion inom Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

DLF-ordförande i Stockholm kräver att ett nytt ersättningssystem införs

DLF-ordförande i Stockholm kräver ett nytt ersättningssystem

Ersättningssystemet för primärvården i Region Stockholm måste snabbt förändras. Det hävdar Ylva Sandström, ordförande för Distriktsläkarföreningen i Stockholm, när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd. (1 kommentar)

Vårdskulden kan ge upphandling av vård

Region Stockholm överväger att upphandla på grund av vårdskulden

Region Stockholm diskuterar nu att upphandla vård för att hantera den vårdskuld som uppstått genom coronapandemin. Det säger Björn Eriksson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, i Läkartidningens podd. (3 kommentarer)

Läkare: Kontakt med patienter och anhöriga en utmaning vid covid-19

Läkare: Med patienterna så känner man sig ofta otillräcklig

En stor utmaning med att jobba med covid-19 är kommunikationen med patienter och anhöriga. Det menar läkaren Sarah Galien när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

Läkare: Nu börjar man få en känsla för vilka som riskerar att försämras

»Nu börjar man få en känsla för vilka som riskerar att försämras«

Nu börjar man få en känsla för hur covid-19 ser ut och hur man ska behandla patienterna på bästa sätt. Det berättar infektionsläkaren Karan Golestani när han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

Läkare sökte själv till covid-avdelning

Läkare sökte själv till covid-avdelning

Gastroenterologen Kajsa Björner arbetar nu på covid-avdelning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd berättar hon varför hon på eget initiativ sökte sig till detta uppdrag.

»Högflödessyrgas bra för covid-19-patient«

»Högflödessyrgas bra vid covid-19«

Universitetssjukhuset Örebro använder konsekvent högflödessyrgas för sina covid-19-patienter och detta har gett ett gott resultat. Det konstaterar överläkare Per Cajander när han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

»Utmaning att inte kunna erbjuda patienter mer«

Covid-19-läkare: Utmaning att se patienter bli sämre och flyttas

Det är en utmaning att se patienter bli sämre och flyttas till intensivvård utan att man har så mycket att erbjuda dem. Det menar ST-läkaren Gustaf Berg, när han intervjuas i Läkartidningens podd om arbetet med covid-19-patienter. (2 kommentarer)

Hon vill engagera läkare i miljön

Hon vill engagera läkare i miljön

Om vi inte gör något för att minska effekterna av klimatförändringen kommer det att få stora följder för folkhälsan. Detta är ett av flera skäl till att läkare ska engagera sig för miljön. Det menar Maria Wolodarski, blivande ordförande i Läkare för miljön när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd. (3 kommentarer)

Barbro Westerholm (L): »Ge äldre samma rätt till fortbildning«

Barbro Westerholm (L): »Ge äldre samma rätt till fortbildning«

Fortbildningen av de äldre läkarna har försummats och det är en viktig sak som behöver åtgärdas. Det menar Barbro Westerholm, läkare och riksdagsledamot för Liberalerna, när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd. 

»Enorm apparat att införa screening för prostata- och lungcancer«

»Enorm apparat att införa screening för prostata- och lungcancer«

Hur långt bort är egentligen ett nationellt screeningprogram för prostatacancer respektive lungcancer? Det siar Ola Bratt, professor och överläkare i urologi, och Signe Friesland, överläkare i onkologi, om i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

Barnläkare publicerar ny bok: Det är viktigt att informera om sjukdomar

Barnläkare publicerar ny bok: Det är viktigt att informera om sjukdomar

En viktig uppgift för sjukvården är att förklara och att informera allmänheten om sjukdomar. Det menar barnläkaren Jonas F Ludvigsson som nyligen givit ut en bok om barnmedicin riktad just mot allmänheten.