Madeleine Liljegren, ordförande i Sylf, och Tora Borén, andre vice ordförande, blir intervjuade om unga läkares villkor av Läkartidningens chefredaktör Pär Gunnarsson.

 

– Nästan var tredje ung läkare uppger att han eller hon kommer att lämna yrket inom fem år. 30 procent sa att det var ganska eller mycket troligt. Och det tycker vi förstås är förskräckligt och väldigt oroväckande, säger Madeleine Liljegren, som även är ordförande i Sylf, i podden.

Hon syftar på den rapport som Sylf, Sveriges yngre läkares förening, presenterade i måndags, den 1 juli, under Almedalsveckan i Visby.

Av rapporten framgår också att väntetiderna för AT-tjänstgöring har ökat och att det år 2017 och 2018 var ett underskott på nästan 200 AT-platser.

Det är kort sagt en väldig tuff bild av unga läkares arbetsvillkor som ges i rapporten. Madeleine Liljegren är förutom Sylf-ordförande, ST-läkare i psykiatri vid Psykiatri nordväst i Stockholm. Tora Borén, ST-läkare i akutsjukvård på Södersjukhuset i Stockholm, är andre vice ordförande i Sylf.

I Läkartidningens podd pratar de om behovet av bättre arbetsvillkor för unga läkare, att fler AT-platser måste fram och en hel del annat. Podden är inspelad onsdagen den 3 juli, under Almedalsveckan i Visby.

Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Du kan hitta alla avsnitt på podbean.com. Där finns också en RSS-länk för prenumeration i poddspelare.