Överläkaren Camilla Starck pratar om hedersförtryck i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

 

– När jag pratar med en patient i enrum så kommer det fram en helt annan berättelse och ibland så förändrar det ju handläggningen helt och hållet, säger hon.

Camilla Starck har ett starkt engagemang för personer som är drabbade av hedersförtryck och pratar i podden om vad som är viktigt för läkare och för vården som helhet att tänka på, när det gäller patienter av detta slag.

För att kunna tala enskilt med patienten händer det att hon ber anhöriga att gå ut.

– Jag har varit med om några gånger att det varit svårt men oftast så går det, säger Camilla Starck i podden.

Hon tar också upp risken med nätjournaler, att det finns personer inom vården som själva har hedersvärderingar samt att sjukvården behöver både utbildning och riktlinjer för att kunna ta hand om patienter som är drabbade av hedersförtryck.

Camilla Starck är överläkare på Prima psykosteam i Gröndal i Stockholm. Hon har tidigare intervjuats i Läkartidningen angående sitt arbete för personer som drabbats för hedersförtryck. Den som vill läsa mer om ämnet kan även besöka hedersförtryck.se.

Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Du kan hitta alla avsnitt på podbean.com. Där finns också en RSS-länk för prenumeration i poddspelare.