Nina Bohm Starke är gynekolog på Danderyds sjukhus och en av landets främsta experter och forskare på vulvodyni. Foto: Johan Adelgren, Danderyds sjukhusNina Bohm Starke och Lena Marions, gynekolog på Södersjukhuset samt medicinsk redaktör på Läkartidningen, medverkade på det seminarium om genitala smärtor som Läkartidningen arrangerade i Stockholm den 26 november 2019.I Läkartidningens podd berättar de om hur man som läkare ska fånga upp kvinnor med genital smärta och hur ett bra omhändertagande ser ut. Men också om varför många patienter med den här typen av besvär inte får det.

– Det är viktigt att verkligen lyssna på kvinnor med genital smärta. Det är inte ovanligt att de varit runt på flera ställen i vården och då behöver man tid för att vinna deras förtroende och för att visa att man tar dem på allvar, säger Nina Bohm Starke i podden.

Vulvodyni är ett samlingsbegrepp för olika smärttillstånd i kvinnans yttre genitalia som framför allt påverkar samlivet.

Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Du kan hitta alla avsnitt på podbean.com. Där finns också en RSS-länk för prenumeration i poddspelare.