Kunskapen inom professionen ökar, men vården har inte alltid resurser att ge kvinnor med genital smärta ett bra omhändertagande. Det säger Nina Bohm Starke, gynekolog på Danderyds sjukhus och en av landets främsta experter på vulvodyni, i det senaste avsnittet av Läkartidningens podd.
Nina Bohm Starke är gynekolog på Danderyds sjukhus och en av landets främsta experter och forskare på vulvodyni. Foto: Johan Adelgren, Danderyds sjukhusNina Bohm Starke och Lena Marions, gynekolog på Södersjukhuset samt medicinsk redaktör på Läkartidningen, medverkade på det seminarium om genitala smärtor som Läkartidningen arrangerade i Stockholm den 26 november 2019.I Läkartidningens podd berättar de om hur man som läkare ska fånga upp kvinnor med genital smärta och hur ett bra omhändertagande ser ut. Men också om varför många patienter med den här typen av besvär inte får det.
– Det är viktigt att verkligen lyssna på kvinnor med genital smärta. Det är inte ovanligt att de varit runt på flera ställen i vården och då behöver man tid för att vinna deras förtroende och för att visa att man tar dem på allvar, säger Nina Bohm Starke i podden.
Vulvodyni är ett samlingsbegrepp för olika smärttillstånd i kvinnans yttre genitalia som framför allt påverkar samlivet.
Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Du kan hitta alla avsnitt på podbean.com. Där finns också en RSS-länk för prenumeration i poddspelare.
Översikt
Lägesändringar av patienten under extubationen förbättrar detektionsfrekvensen av adenom med ungefär 40 procent bland mindre erfarna endoskopister utan att påtagligt förlänga undersökningstiden.
Nyheter
Den senaste veckan har antalet covidpatienter på landets IVA-avdelningar fortsatt att minska. Men trycket på sjukvården är fortfarande högt och 14 regioner befinner sig i förstärkningsläge.
Nyheter
Covidvaccination av sjukvårdspersonal har dragit igång i flera regioner. Men det finns ofta många frågor bland personalen. På Södertälje sjukhus tog två läkare ett eget initiativ och satte ihop en föreläsning som de nu turnerar runt bland avdelningarna med.
Nyheter
Åklagare gav under tisdagen polisen direktiv om att delge Åke Lundkvist, professor i Uppsala, misstanke om brott mot etikprövningslagen. Han misstänks ha inlett forskning utan att ha etiskt tillstånd.
Nyheter
Efter att Dagens Nyheter avslöjat att Region Stockholm i våras möjliggjorde för sjukvårdsupplysningen 1177 att utan upphandling hänvisa till Kry, väljer Vänsterpartiet att anmäla regionen till Konkurrensverket. »Det här är ett solklart fall av otillbörligt gynnande«, säger regionrådet Anna Sehlin (V).
Debatt
Om inte vaccinationerna hinner nyttjas nu utan coronaviruset i stället får möjlighet att hinna undkomma immunförsvaret genom en mängd slumpmässiga mutationer som påverkar spike-proteinet riskerar situationen att bli ohållbar, skriver Torgny Stigbrand.
Kultur
»Efter några dagar på Barnsjukhuset blev jag klädd i vitt från topp till tå, körd till operationssalen och sövd med eter. Den lukten glömmer jag inte.«. Barnläkaren Staffan Janson minns ett sjukhusbesök sommaren 1954.
Nya rön
När det gäller den ökade risken för personer från låg- eller medelinkomstländer att dö i covid-19 stämmer den inte överens med mönstren för dödlighet i allmänhet för den gruppen. Generellt har utrikesfödda lägre dödlighet än personer födda i Sverige.
Människor & möten
Med förhoppning om att komma hem med erfarenheter från två års avancerade studier i kirurgi i Taiwan lämnade plastikkirurgen Andrea Donfrancesco sin tjänst vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men det nya coronaviruset satte käppar i hjulet.
Nyheter
För tio år sedan flyttade Umeå universitet ut delar av läkarutbildningen till Luleå, Östersund och Sundsvall. Syftet var att kunna utbilda fler och stärka rekryteringen i den norra sjukvårdsregionen. Förändringen har banat väg för andra läkarprogram.
Nyheter
ST-läkarna Maria Larsson och Eric Mohlin tillhör den första kullen som utbildades i Luleå, efter att läkarprogrammet i Umeå spreds till fler orter för tio år sedan. Bägge har blivit kvar i Norrbotten – men hade med stor sannolikhet hamnat där ändå.
Debatt
Vaccination ett viktigt redskap mot sars-cov-2 i den besvärliga situation vi befinner oss i. Vaccination av riskgrupper bör genomföras skyndsamt, medan omfattande vaccination av icke-riskgrupper bör göras efter tydliga bedömningar av risk–nytta i respektive åldersgrupp, skriver Magnus Rasmussen och Anders Björkman.
Nya rön
Redan vid LDL-kolesterol 2,6–3,4 mmol/l fanns en signifikant riskökning för retinopati hos unga individer med typ 1-diabetes, och vid LDL-kolesterol ≥ 3,4 mmol/l en ökad risk för nefropati. Det visar en svensk observationell kohortstudie.
Nyheter
Överlevnaden har ökat bland patienter som är 80+ och vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19. Nu klarar sig mer än varannan, att jämföra med 40 procent förra våren.
Nyheter
Inspektionen för vård och omsorg ska granska Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Detta efter att Läkarförbundet larmat om att läkarstudenter före termin nio har anställts på särskilda vikariatsförordnanden.
Nyheter
Det är direkt olämpligt att en privat digifysisk vårdgivare sköter sjukvårdsrådgivningen i en region. Det anser Svenska läkaresällskapet som nu uppmanar hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att avslå Krys köp av Medhelps dotterbolag Vårdtjänster.
Nya rön
Nya behandlingsriktlinjer för tidigare utsättning av antibiotikabehandling vid misstänkt tidig sepsis hos nyfödda kan minska antibiotikaanvändningen, vårdtiden och sjukvårdskostnaderna. Det indikerar resultaten i en studie från Jönköping.
Krönika
Martin Schalling lagar en frisk och nytänkande pastasås på grönkål, men tvingas åka till akuten – och det hela resulterar i en helt ny diagnos för den medicinska litteraturen. (3 kommentar)
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok