Akil Awad och Laura Björnström i samband med att Läkartidningens poddavsnitt spelades in. Foto: Pär Gunnarsson

 

– Vi tycker att det är dags att sanningen kommer fram. Vi måste ju stå upp för patienterna. Vi tycker att de förtjänar det. Och det är viktigt att allmänheten får ta del av hur det faktiskt ser ut. Patienter far illa och ibland till och med avlider på grund av vårdplatsbrist, säger Akil Awad i det nya avsnittet av Läkartidningens podd.

Laura Björnström och Akil Awad, som båda är ST-läkare på Södersjukhuset i Stockholm, startade Stockholms sjukvårdsupprop i november förra året, vilket Läkartidningen tidigare berättat om. Uppropet är ett nätverk som arrangerat en demonstration och som samlar över 18 000 personer i en Facebookgrupp. Nu diskuteras hur arbetet ska fortsätta under det här året.

Nätverket menar bland annat att patientsäkerheten är hotad inom Region Stockholm, att sjukhusvården måste förstärkas och att primärvården behöver byggas ut.

– Jag känner ett ansvar att larma om hur det ser ut, säger Laura Björnström i podden.

Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Du kan hitta alla avsnitt på podbean.com. Där finns också en RSS-länk för prenumeration i poddspelare.