Jonas F Ludvigsson. Foto: Pär Gunnarsson

 

– Bara genom att förklara saker och ting så tror jag att man når bättre resultat. Patienten förstår vad det är vi gör och varför vi gör saker och ting. Man kan också undvika oro, säger Jonas F Ludvigsson i en ny utgåva av Läkartidningens podd.

Boken, som heter »Barnläkarens guide«, handlar om både vanliga och mindre vanliga sjukdomar och innehåller även fallbeskrivningar.

Jonas F Ludvigsson arbetar tre dagar i veckan som barnläkare i Örebro och två dagar per vecka som professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.

I podden berättar han bland annat också om glädjen över att arbeta som barnläkare, om varför han är en flitig debattör och skribent, samt om sin förtjusning över att bedriva forskning.

– Forskningen är ju en sak som både upptar min arbetstid men faktiskt också en del fritid för att jag tycker att det är så stimulerande och intressant att jag är beredd att lägga mycket tid på den, säger han i podden.

– En väl genomtänkt och väl skriven forskningsartikel, med bra figurer och tabeller, måste jag faktiskt säga att jag tycker är nästan som ett konstverk.

Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Du kan hitta alla avsnitt på podbean.com. Där finns också en RSS-länk för prenumeration i poddspelare.