Signe Friesland, överläkare i onkologi vid Karolinska universitetssjukhuset, och Ola Bratt, professor och överläkare i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Katrin Trysell

 

Förra året pekade Socialstyrelsen i en framtidsspaning ut två nationella screeningprogram som kan vara aktuella att införa inom kort: prostatacancerscreening för män och lungcancerscreening.

I Läkartidningens podd ger nu två experter sin syn på saken.

Signe Friesland, som jobbat med lungcancer i många år, hoppas att ett beslut om införande av ett nationellt program för lungcancerscreening ska komma inom ett par år.

Hon och Ola Bratt, som bland annat var ordförande i sakkunniggruppen när Socialstyrelsen så sent som 2018 sa fortsatt nej till allmän screening för prostatacancer, konstaterar dock att vägen från ett beslut om införande till att ha nationell screening på plats är lång.

– Det är en enorm apparat att bygga upp infrastrukturen för ett nationellt screeningprogram. Jag skulle säga att det tar fem till tio år efter beslutet tills alla regioner har med alla de aktuella åldersgrupperna i ett program – i alla fall när det gäller prostatacancer, säger Ola Bratt.

I podden berättar de bland annat om den organiserade PSA-testning som snart drar i gång i två regioner – och om hur den skiljer sig från nationell screening – och om det pilotprojekt där Region Stockholm prövar lungcancerscreening hos kvinnor.

De uttalar sig även om utsikterna att få till ett generellt screeningtest för cancer.

– Önskedrömmen vore att ta ett blodprov och sedan screena för kanske de fem vanligaste cancerformerna, säger Signe Friesland och fortsätter:

– Det är inte science fiction, men det har vi nog inte på plats inom de närmaste åren.

Ola Bratt och Signe Friesland är verksamma på Sahlgrenska universitetssjukhuset respektive Karolinska universitetssjukhuset. Båda medverkade vid ett seminarium om cancerscreening som Läkartidningen arrangerade i Stockholm i början av februari.

Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Om du använder en mobiltelefon kan du hitta alla avsnitt och prenumerera på podden i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt finns också på Podbean.com. Där finns också en RSS-länk.